Kuva: Q K Pixabaystä
Opettajan on hyvä ymmärtää, mistä lapsen turvattomuuden tunne tulee
Hyvää yhdessä -täydennyskoulutuksen viidennellä luennolla (Turvallisuus, osa 2) käsiteltiin kahta vakavaa ja tärkeää aihetta: vanhempien eroa ja eron vaikutusta lapseen ja nuoreen sekä lähisuhdeväkivaltaa. Koulutuksen pitivät Ensi- ja turvakotien liiton asiantuntijat Milja Harju ja Katri Kyllönen.
Vanhempien ero voi näyttäytyä lapsen käytöksen muutoksina koulussa. Saattaa olla, että nuoren kaveripiiri muuttuu nopeasti, käytös muuttuu, koulumenestys muuttuu ja nuori tai lapsi voi olla ahdistunut ja itkuinen. Normaalia on kuitenkin myös se, että käytöksessä ei ilmene muutoksia. Opettajan on silti hyvä olla tietoinen lapsen ja nuoren elämään vaikuttavista tekijöistä. On tärkeää, että muut asiat lapsen elämässä muuttuisivat erotilanteessa mahdollisimman vähän. Vanhempien ja koulun hyvä yhteistyö ja kyky kuunnella sekä ymmärtää lasta auttavat erotilanteessa. Ero ei ole koskaan lapsen syy.
Opettajan on hyvä olla tietoinen lapsen ja nuoren elämään vaikuttavista tekijöistä.
Lapsi voi joutua kokemaan lähisuhdeväkivaltaa perheessä, kaverisuhteissa ja seurustelusuhteissaan. Vaikka asenteet lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa kohtaan ovat muuttuneet negatiivisemmiksi, moni lapsi joutuu silti kokemaan väkivaltaa tai sen uhkaa. Turvallisuudesta puhuminen on jokaisen lapsia työssään kohtaavan ammattilaisen tehtävä.
Opi lisää turvallisuudesta osana hyvinvointia
Ensi- ja turvakotienliitolla on kaikille avoin maksuton Turva10 -verkkoperehdytys.
Verkkoperehdytys sisältää: tietoa turvallisuudesta osana hyvinvointia, tietoa lähisuhdeväkivallasta ilmiönä, käytännön harjoitteita & pohdintatehtäviä
Verkkoperehdytykseen pääset tästä linkistä: Puhu turvallisuudesta lapsen ja nuoren kanssa – Turva10 -kysymykset apunasi – Ensi- ja turvakotien liitto (ensijaturvakotienliitto.fi)
Hyvää yhdessä -luennot jatkuvat ensi vuoden puolella! Vuoden ensimmäinen luento on lauantaina 15.1.2022 kello 10:30–12:00 Vaikuttaminen, osa 2. Aiheena on, onko koulu oikeudenmukainen kaikille lapsille ja nuorille. Kouluttaja on Tarna Kannisto, tohtorikoulutettava, filosofian oppiaine, valtiotieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto.
Ilmoittaudu mukaan Hyvää yhdessä -koulutukseen tästä: Hyvää yhdessä – Ilmoittautuminen.