Kuva: S. Hermann & F. Richter Pixabaystä
Kotitalousopettajan kaamosmasennuksen taittaja:
Vegaaninen sweet and Sour -mokkapala
Mokkapalat on klassikko, mutta kyllä sitä voi vähän muokata. Tässä reseptissä erityistä tietysti on myös se, että se on kokonaan vegaaninen. Jos joku vielä epäilee vegaanisia leivonnaisia, niin tämä kyllä viimeistään muuttaa mielen. Jotain makeaa, jotain suolaista – tämä on ollut viimevuosien trendi, eikä suotta, vie kielen mennessään. Siispä, kokeile vielä tätä!
Ainesosat
Pohja
- 1 dl vahvaa kofeiinitonta kahvia (tai 1 dl vettä + 1 tl pikakahvijauhetta)
- 200 g sulatettua vegaanista margariinia (esim. Keiju)
- 4 dl kaura-, soija- tai muuta kasvimaitoa (tästä voi halutessaan vaihtaa yhden desin soija/kaura jugurttiin)
- 6 dl sokeria
- 1/2 tl suolaa
- 1/2 tl vaniljajauhetta tai 4 tl vaniljasokeria
- 1 dl kaakaojauhetta
- 8 dl vehnäjauhoja
- 1 rkl leivinjauhetta
Kuorrute
- 1/2 dl vahvaa kofeiinitonta kahvia (tai 1/2 dl vettä + 1/2 tl pikakahvijauhetta)
- 1/4 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
- 4–6 dl tomusokeria
- 1 dl kaakaojauhetta
- 50 grammaa vegaanista margariinia (sultatettua)
- 300 g (murskattuja) suolapähkinöitä – tai sen verran mikä tuntuu sopivalta
Ja nyt vinkki: tee kuorrute 1,5 kertaisena ja saat vielä ihanammat mokkapalat. Jos kuorrute on liian paksua laita ihan vähän vettä sekaan.
Valmistusohje
Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Levitä leivinpaperi uunipellille.
Sekoita kahvi, margariini, kauramaito, sokeri, suola ja vaniljajauhe. Siivilöi toiseen kulhoon kaakaojauhe, vehnäjauho ja leivinjauhe. Sekoita hyvin ja lisää taikinan sekaan. Sekoita tasaiseksi.
Kaada taikina uunipellille ja levitä tasaiseksi kerrokseksi. Paista esilämmitetyn uunin keskitasolla n. 30 minuuttia. Pohja on valmis, kun siihen työnnettyyn tikkuun ei jää taikinaa. Valmista paistamisen aikana mokkapalojen kuorrute.
Sekoita kahvi, vegaaninen margariini, vanilja ja noin 2 dl tomusokeria tasaiseksi. Sekoita kuorrutteen sekaan seuraavaksi kaakaojauhe. Lisää tomusokeria muutamassa erässä sen verran, että kuorrute on sopivan paksua ja helposti levittyvää.
Levitä kuorrute joko kuuman tai jäähtyneen pohjan päälle. Lämpimän pohjan päälle vähän tönkömpikin kuorrute menee nätisti.
Ripottele päälle murskattuja suolapähkinöitä, saa olla reilusti!
Anna leivonnaisen jäähtyä ja leikkaa se sopivan kokoisiksi paloiksi terävällä veitsellä.
Resepti: Kotitalousopettajien liitto ry
Lisää reseptejä ja muita vinkkejä kestävän kehityksen mukaiseen kotitalousopetukseen löytyy Kestävää kotitalousopetusta, opas opettajan työn tueksi -materiaalista!
