Luukku 13

Lucian päivä:
sahramisämpylät

Ovatko sahramilla maustetut Lucia-pullat jo tuttu juttu? Tee vaihteeksi sahramilla maustettuja sämpylöitä. Sahramisämpylät ovat saaneet vaikutteita Lähi-Idän ja Pohjois-Afrikan keittiöistä. Nauti sämpylät tuoreena esimerkiksi tahinin tai kikherneistä valmistetun hummuksen kera. Sämpylät maistuvat mahtaviltamyös  perinteiseen tyyliin voin tai levitteen ja juuston kanssa.

Ainekset

  • ½ litraa kädenlämpöistä vettä 
  • 700g vehnäjauhoja (n. 10 dl) 
  • ½ pakettia tuorehiivaa tai 1 pussi kuivahiivaa 
  • 2 tl suolaa 
  • 2 rkl hunajaa 
  • 0,5g sahramia (1 pussillinen) 
  • 2 rkl oliiviöljyä 

Voiteluun ja pinnalle

  • oliiviöljyä
  • tilkka hunajaa
  • seesaminsiemeniä

Valmistus

  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää hunaja ja sahrami. Lisää jauhoja vähitellen. Vaivaa taikinaa hetki ja lisää sitten suola. Vaivaa lisää, kunnes taikinasta muodostuu kimmoisaa. Lisää öljy. Vaivaa edelleen, kunnes taikina irtoaa hyvin käsistä ja kulhosta. Peitä kulho liinalla ja jätä vedottomaan paikkaan kohoamaan n. 45 minuutiksi. 
  2. Muotoile kohonneesta taikinasta sämpylöitä. Jätä sämpylät kohoamaan liinan alle. 
  3. Lämmitä uuni 225 asteiseksi. 
  4. Sekoita voiteluun tuleva hunaja ja öljy keskenään. Voitele kohonneet sämpylät hunaja-öljyseoksella ja ripottele pinnalle seesaminsiemeniä. 
  5. Paista uunissa noin 10-15 minuuttia. 
  6. Nauti tuoreena.