Kuva: Lesley Negus Pixabaystä
Ibland stannar jag upp och funderar på, vad är husmanskost egentligen? En av dessa gånger var för ungefär sex år sedan i kursen grunderna för matlagning, då vi behandlade kokning av kött, fågel och fisk. Under måltiden, då vi diskuterade maträtterna inom temat, kommenterade en studerande: ”Detta är mormors mat!” Det som den studerande upplevde som mormors mat ansåg jag vara husmanskost.
Det som den studerande upplevde som mormors mat ansåg jag vara husmanskost.
För detta blogginlägg gjorde jag en sökning på ordet husmanskost. Då fann jag följande rubriker i rikssvenska källor: husmanskost – recept på klassiska favoriter eller rätter, recept på riktigt traditionell husmanskost. Då kom jag att tänka på att det finns olika typer av husmanskost, vilka inte utesluter varandra. Det finns traditionsenliga maträtter såsom landskapsrätterna och rätter som man äter i hemmen. Den traditionsenliga maten är en viktig del av vår matkultur.
Men vad är då husmanskost? Jag förstår med husmanskost sådan mat som tillreds och serveras i hemmen. I den husmanskost som jag själv är uppvuxen med ingick traditionella maträtter såsom soppor, strömmingsrätter och köttfärslimpa. En del av dessa maträtter finns fortfarande på mitt matbord, men kanske kryddar jag dem något annorlunda numera. Ett ökat utbud av livsmedel och bättre kännedom om olika kulturers maträtter har bidragit till en förändring av maträtterna på mitt bord. På detta sätt har husmanskosten förändrats och kommer att förändras även i framtiden.
Ett sätt att komma närmare in på dagens husmanskost är att be elever/studerande räkna upp två eller tre maträtter som är vanliga i deras hem. Inför en sådan övning kan det vara bra att diskutera vad som förstås med en maträtt. Listan som växer fram i olika grupper varierar från traditionella finländska maträtter till mer internationella rätter.
Tillbaka till diskussionen om mormors mat. Studeranden föreslog att vi skulle servera även aladåb till julmiddagen. Till detta kunde jag inte låta bli att tillägga att den är ju riktig mormors mat. Enligt den studerande var aladåb inte alls det utan en trendig maträtt (även om det senare visade sig att trenden inte blev lång). Så en traditionsenlig maträtt kan åter bli en trendig maträtt eller en för tiden typisk husmanskost och -rätt kan falla bort eller förändras.
Jag tillönskar alla en trevlig väntan på jul antingen med traditionella eller nya maträtter.
Kirsi Salomaa
Vice styrelseordförande i Hushållslärarnas förbund ry