Kotitaloustunneilla paastoaminen on luontevaa

Paastot ovat osa muslimioppilaiden arkea myös koulupäivinä. Ramadan-paasto on niistä tunnetuin.

Ramadan on erityinen kuukausi

Vantaan Jokiniemen koulun kahdeksasluokkalaiset Guled, Muhammad ja Blion kertovat, että Ramadan-paasto on muslimille todella tärkeä. Ramadanin lisäksi vuoden aikana voi olla muita paastopäiviä tai lyhyitä paastoja, mutta ramadan on niistä tärkein. Ramadanin aikana ei syödä eikä juoda auringonnousun ja -laskun välisenä aikana lainkaan. Paasto on osa arkea ja koulussa ja töissä käydään sen aikana normaalisti.

– Ramadan ei tarkoita, että ollaan vain syömättä ja istutaan kotona. Silloin muslimi ei saa kiroilla, ja pitää puhua vieläkin kauniimmin kuin normaalisti. Ramadanin aikana pitää muutenkin käyttäytyä rauhallisemmin, mutta olla silti aktiivinen ja käydä koulussa, Muhammad kertoo.

– Kuukausi on kuin koe, jonka aikana muslimi katsoo, miten hän käyttäytyy ja yrittää parantaa käytöstään. Paastoamalla osoitetaan Jumalalle, että ihminen ei elä vain ruokaa ja syömistä varten. Kun ramadan loppuu, muslimin pitää olla vielä parempi kuin sen aikana, Muhammad jatkaa.


Paastoon tottuu

Terveet aikuiset muslimit osallistuvat ramadan-paastoon. Lasten ja naisten, joiden terveydentila ei sitä salli, ei tarvitse paastota.Osa lapsista harjoittelee paastoamista jo nuorella iällä. Kahdeksasluokkalaiset pojat ovat iästään huolimatta jo kokeneitapaastoajia.

– Me taisimme aloittaa paastoamisen jo noin seitsemänvuotiaina, eli paastoamiseen on kyllä jo tottunut, Blion ja Guled pohtivat.

– Ja mitä useammin paastoaa, sitä helpompaa se on, Muhammad jatkaa.Opettajat eivät aina ole ymmärtäneet, miksi oppilas paastoaa.

– Silloin on tehnyt mieli selittää, että miksi en syö, Muhammad toteaa.Yläkouluikäisenä paastoaminen on heidän mukaansa kuitenkin helpompaa ja vapaampaa kuin alakoulussa.

Paastoaminen onnistuu kotitaloustunneillakin

Jokiniemen koulun kotitalousopettaja Minna Issakaisen mukaan paastoaminen on kotitaloustunneilla luontevaa, eikä sitäjuurikaan huomaa. Hän kertoo, että paastoavat oppilaat osallistuvat tunneille ja ruuanlaittoon aivan normaalisti. Jotkut saattavatolla hieman väsyneempiä kuin yleensä.

– Oppilas voi haluta ottaa tunnilla valmistettua ruokaa kotiin, ja syödä sen sitten kotona auringon laskettua. Jos ruuanvalmistusherättää liian suuren ruokahalun, niin silloin oppilas saattaa pyytää lupaa tehdä muita tehtäviä, kuten mankelointia, Issakainenselventää.


Ramadan-paastoa vietetään islamilaisen kuukalenterin yhdeksännen kuukauden mukaan. Paasto siirtyy joka vuosi yksitoista päivää aikaisemmaksi. Seuraavaa ramadania vietetään 23.4.–23.5.2020.


Kirjoittajat opiskelevat kotitaloustiedettä Itä-Suomen yliopistossa.