Keittiömestarin vierailu kotitaloustunnilla tutustuttaa oppilaat kokin työhön

”Yhteiskunnallinen näkökulma opetukseen ja yhteistyö lähiympäristön kanssa on opetussuunnitelman mukaista. Keittiömestarin vierailu kotitaloustunnilla sai oppilaat huomaamaan, että he ovat tärkeitä ja heitä arvostetaan”, pohtii kotitalousopettaja Pirkko Noponen.

image1Keittiömestari Riikka Mantila vieraili Pirkko Noposen kotitaloustunneilla Puropellon koulussa Turussa. Riikka työskentelee ravintolakokkien opettajana Turun Ammatti-instituutissa. Hän on myös Suomen Keittiömestarit ry:n sihteeri ja hallituksen jäsen.

”Kokkipula on ollut melkoinen jo muutaman vuoden. Tarvitsemme alalle lisää työntekijöitä. Siksi keittiömestarit haluavat tuoda ammattiaan esiin jo peruskouluissa. Tavoitteena on saada nuoria innostumaan kokin ammatista ja ammatillisen koulutuksen väylästä”, Riikka kertoo.

”Kotitaloustunnilla kerron millaista kokin työ on: työn ja työpäivän suunnittelua, esivalmisteluita, ruuanlaittoa ja jälkien siivoamista – eli samanlaista kuin kotitaloustunneilla, vain isommassa mittakaavassa. Teen köksäntunnilla ruokaa oppilaiden mukana, ja samalla he voivat halutessaan kysellä lisää”, Riikka kuvailee.

Yhteistyö rikastaa kotitalousopettajan työtä

”Kotitaloudessa tavoitteena on kasvattaa oppilaita arkeen. Kaikki yhteistyö on oppilaan etu”, Pirkko summaa.

”Etenkin 9.-luokkalaisilla näin selkeän kiinnostuksen ja positiivisen asenteen Riikan vierailuun. Ja kyllä 7.- ja 8.-luokkalaisillekin jää kokin vierailu mieleen itämään. Oppilaat saavat myös ideoita 8.-luokan TET-jaksolle”, Pirkko jatkaa.

Pirkon mielestä vierailu ja erilaiset yhteistyökuviot rikastavat kotitalousopettajan työtä.

”Sain Riikalta vinkkejä työhöni, ja oli mukavaa, kun luokassa oli toinen ammattitaitoinen aikuinen mukana tekemässä.”

Pirkko ideoi, että myös kokkiopiskelijat voisivat tulla vierailulle ja mukaan tekemään köksäntunnille.

Haluaisitko keittiömestarin vierailulle omille kotitaloustunneillesi?

Katso Suomen Keittiömestarit ry:n sivut www.chefs.fi ja sieltä lähimmän alueyhdistyksen yhteystiedot!