Kotitalousopetus innostamassa muovin kierrätykseen

Muovi – hyvä vai paha asia? Välillä tuntuu, ettei sitä itsekään tiedä mitä mieltä muovista olisi. Muovi on erinomainen pakkausmateriaali, esimerkiksi tiivis muovipakkaus suojaa tuotetta ja siten vähentää elintarvikkeiden hävikkiä. Mutta toisaalta tänä vuonna ei ole voinut välttyä näkemästä kuvia valtamerien muovilautoista. Nämä kuvat ovat aiheuttanut surua ja hämmennystä, sekä pohdinnan: mitä minä voin tehdä asian eteen?

Havahduin itse muovin kierrätykseen keväällä, kun tuttavani kertoi asiasta. Päätin kokeilla. Kierrätys ei ollutkaan hankalaa, vaikka jostain syystä olin kuvitellut sen työlääksi. Positiivisena seurauksena sekajätteen määrä on vähentynyt huomattavasti. Ainoa haaste on säilytystilan riittämättömyys pienessä keittiössämme. Lisäksi muovin kierrätyspisteitä on vielä tällä hetkellä vähän (https://rinkiin.fi/kotitalouksille/rinki-ekopisteet/), mutta itse olen kerännyt useamman pussillisen muovijätettä varastoon ja vienyt ne sitten kauppareissulla kauppakeskuksen ekopisteeseen.

Perussäännöt muovin kierrätykseen ovat: kierrätä puhtaita, tuotteiden pakkaamiseen käytettyjä muoveja (siis vain ja ainoastaan pakkausmuoveja). Kevyt pyyhkäisy tai huuhtelu esim. vedenkeittimeen jääneellä tai muulla ”hukkavedellä” riittää. Jos pakkaus on niin likainen, että se vaatisi pesua lämpimällä vedellä ja pesuaineella, kierrätys ei ole kannattavaa (esim. marinadia sisältävät pakkaukset).

Muovin kierrätys on vielä vähäistä Suomessa. Mielestäni kotitalousopetus on oiva mahdollisuus lisätä tietoisuutta muovin kierrätyksestä. Ymmärrän, että esimerkiksi kotitalousluokista kerätyn muovijätteen toimittaminen ekopisteisiin voi tuntua työläältä. Useimmiten ekopisteet ovat ruokakauppojen yhteydessä, joten ihanteellisessa tilanteessa homma hoituu omien ruokaostosten yhteydessä. Jokainen pieni teko nimittäin on tärkeä – myös yhden ihmisen – jotta kierrätys toimii kokonaisuudessaan järkevästi ja tehokkaasti.

Joten mitäs sanotte, aloitetaanko muovin kierrätystalkoot kotitalousopettajien voimin?

Lisätietoa muovista ja sen kierrätyksestä:
http://www.uusiomuovi.fi/fin/muovi_kiertaa/muovien_kierratys/muovien_materiaalimerkit/
http://www.plastics.fi/fin/muovitieto/muovit_ja_ymparisto/muovien_kierratys/
https://www.hsy.fi/fi/asukkaalle/lajittelujakierratys/lajitteluohjeet/muovi/Sivut/default.aspx

Mukavaa syksyä toivottaen,
Elisa

P.S. Seuraavaksi lukulistallani on Otso Sillanaukeen Zero Waste Jäähyväiset jätteille. Otson ajatuksia voi lukea myös Nollahukka-blogista (https://nollahukka.wordpress.com/).