Jouluterkut

Parasta joulunvietossa on, että saa viettää aikaa rakkaiden kanssa ja syödä hyvin. Tähän päälle kun lisätään vielä kynttilöiden valoa ja taustalle joulumusiikkia, niin kattaus on valmis. Mutta pitääkö sitä aina mennä saman kaavan mukaan ja noudattaa orjallisesti vanhoja tapoja? Perinteiden vaalimista ja kunnioittamista pidetään tärkeänä, mutta voisiko sitä itsekkäästi aloittaa jonkin uuden jouluperinteen? Kotitalousopettajat nähdään usein perinteiden vaalijoina. Totta se tavallaan onkin, sillä opetamme uusille ikäpolville monia sellaisia arjentaitoja, joita voi harjoitella konkreettisesti joulun lähettyvillä. Näitä on esimerkiksi kodin perusteellinen siivous, tekstiilien hoito, ruoanlaitto tai talouden tasapainottaminen lahjahankintoja suunniteltaessa. Uskon, että aika monen joulun traditioihin kuuluu siis jotakin uuden opetussuunnitelman kotitalouden kolmesta sisältöalueesta.

Toiset ratkaisevat erilaisen joulunvieton lähtemällä ulkomaille, toiset kenties kokeilevat tänä vuonna lahjatonta joulua ja toiset uskovat perinteiden rikkoutuvan, kun joulupöytään valmistetaan kinkun sijasta poroa. Toisaalta monet pohtivat miten läheiset suhtautuvat uusiin suunnitelmiin ja eivät sen takia uskalla viedä niitä käytäntöön. Mutta kuten eräs joululaulu sen toteaa, niin kyllä vanhakin nuortuu kuin lapsi leikkimään ja koukkuselkä suortuu ja kaikki on mielissään. Uusi opetussuunnitelma haastaa meidät muuttumaan, joten vaikka peruspalikat ovat kasassa, niin kuka sitä nyt aina jaksaa tehdä samalla tavalla vuodesta toiseen? Uudet ideat raikastuttavat vanhaa.

Edellisinä vuosina olen viettänyt jouluja niin vierailemalla anoppilassa, töissä tai laskettelemassa. Tänä vuonna olen pohtinut minkälaisia jouluperinteitä ja muistoja haluan omalle lapselleni tehdä. Väistämättä olemme mieheni kanssa muistelleet omia lapsuutemme jouluja. Muistoihin on painunut kiireettömyys, loputtomat suklaat ja herkut, kuusen tuoksu, elokuvien katselu ja vapaus, kun sai valvoa niin pitkään kuin jaksoi. Näistä asioista haluamme jatkossa pitää kiinni, mutta tuomme mukaan myös jotain uutta ja aiomme toteuttaa meidän näköisen joulun kotoilun ja hyggeilyn merkeissä.

Onpa sinun joulusi sitten minkälainen tahansa, niin nauti siitä kaikin aistein!

Jouluterveisin Sanna Varjus