Kotitalouden elämyksellisyys

Parhaat peruskoulumuistoni liittyvät kotitalouden opiskeluun Tornion Putaan yläasteella. Kotitalous oli minun ehdoton suosikkiaineeni. Muistan hyvin ensimmäisen kotitalouden tuntini. Työskentelimme opettajainhuoneen pienessä keittiössä kotitalousluokan remontin vuoksi. Remontista huolimatta pirtelön tekeminen oli mukavaa Elli Alatalon ohjauksessa ja rakkaus oppiaineeseen syntyi heti.

Toinen kotitalouden muisto liittyy varrassiian paistamiseen Tornion Kukkolankoskella. Varrassiika on yksi Tornion perinneruoista. Muistan opintomatkan kuin eilisen päivän, vaikka aikaa siitä on kulunut yli 30 vuotta. Silloin oli koulussa vielä määrärahoja bussimatkoihin.

Kukkolankoskella meitä odotti vasta pyydetyt siiat. Parin kanssa saimme vartaan, joka piti työntää siian läpi ja tehdä viillot molemmin puolin. Tämä tuntui silloin hiukan ällöttävältä tehtävältä. Siikavarras upotettiin hiekkaan nuotion ympärille ja se paistettiin nuotion loimussa kypsäksi. Söimme parini kanssa voipaperilla olevan siian puoliksi ja muistan vieläkin, miten hyvältä se maistui. Tätä tarinaa olen jakanut useasti oppilaiden kanssa perinneruoista puhuttaessa. Asiaa värittämään minulla on vielä tallella lehtileike, jossa kerrotaan Kukkolankosken siian pyytämisestä ja varrassiian paistamisesta.

Kolmas erityisesti mieleen jäänyt muisto liittyy täytettyihin paprikoihin, joita teimme valinnaisen kotitalouden oppitunneilla. Paprika ja emmentaljuustoyhdistelmä ei maistunut vielä silloin 8.luokkalaiselle. Muistan vieläkin, miten nieleskelin paprikaa ja emmentalia makua kammoksuen. Paprika ja emmentaljuusto olivat vielä harvinaista herkkua 1970-luvun lopulla. Nykyisin ne maistuvat oikein hyvin. Oppilaille olen omien kokemuksien myötä korostanut rohkeutta tutustua uusiin makuihin ja raaka-aineisiin ja saada siten uusia makuelämyksiä.

Minulle tuli syksyllä täyteen kaksikymmentä vuotta opetustehtävissä ja ajattelin tähän loppuun kirjoittaa mieleenpainuvimpia muistoja urani varrelta. Olen työskennellyt kolmen lukuvuoden ajan väliaikaisissa tiloissa Sievissä, Pyhännällä ja Tyrnävällä. Sievissä kotitaloutta opiskeltiin rivitalokaksioon kyhätyssä luokassa. Pyykinhuoltokin oli saunatiloissa. Pyhännällä kotitaloutta opiskeltiin Rakennustuotteen vanhoissa toimistotiloissa kahden kuukauden ajan yhden lieden ja uunin varassa ja Tyrnävällä kunnan vanhassa perintötalossa. Viime kesänä kotitalousluokkaani parannettiin toistamiseen Anne Malinilta saadun hyvän suunnitelman avulla. Näiden haastavien vuosien oppi on kuitenkin ollut se, että kotitaloutta voi opiskella vaatimattomissakin olosuhteissa. Näistä vuosista on jäänyt mieleenpainuvia muistoja, varmasti myös oppilaillekin. Nämä kokemukset uran alkuvaiheista ovat opettaneet minulle sen, että osaan arvostaa toimivaa ja opetusta tukevaa kotitalousluokkaa, jollaisessa saan tehdä työtäni tällä hetkellä.

Haluan kiittää opettajiani Elli Alataloa ja Elli Karista näistä mukavista muistoista ja innostamisesta alalle. Opettajani olivat silloin tietoisia uuden opetussuunnitelman perusteista, koska he herättivät minussa kiinnostuksen syventää kotitalouden opintoja peruskoulun jälkeen ja jatkaa alalla.

Tärkeänä asiana pidän sitä, että sain mukavia oppimiskokemuksia, joita haluan myös oppilaideni saavan sekä hienoja onnistumisen elämyksiä niin kuin omat opettajani Ellit aikoinaan minulle antoivat ja olla innostavana esimerkkinä valita kotitalousala ammatiksi.

kalat