Nyhtökaurahampurilaisprojekti samanaikaisopetuksena kahden ryhmän kanssa

Kasvisruoka ja vegaaninen ruoka on koko ajan nouseva trendi ruokakulttuurissamme. Mietimme koulussa yhteistyötä biologian opettajan kanssa ja päädyimme suunnittelemaan nyhtökaurahampurilaiskokeilun. Sekä itselläni että biologian valinnaiskurssin opettajalla on sopivan pienet ryhmät samaan kellonaikaan opetettavana. Biologian valinnaiskurssilla oppilaat olivat jo syventäneet tietojaan kestävästä kehityksestä. Kotitaloustunneillakin olemme valmistaneet kasvisruokia ja keskustelleet jo aiemmin kasvisruokavalioista ja luomu-sekä lähiruoista.

Pidimme oppilaille ensin orientoivan alustuksen liittyen kasvisruokavalioon, nyt erityisesti tähän tuotteeseen nimeltä nyhtökaura.Yllätyimme nyhtökauran proteiinimäärästä joka päihittää lihan reippaasti. Sisältää hyvälaatuista proteiinia.Tietysti tiedämme miten paljon hyviä aminohappoja myös liha sisältää.Lihan syömistä pitäisi vähentää sydän- ja verisuoniterveyden sekä karsinogeenisten seikkojen vuoksi. Nyhtökaura tulee hyvänä vaihtoehtona ruokavalioomme. Hinta on vielä hieman korkeampi, mutta laskenee tuotannon lisääntyessä. Oppilaita muistutimme myös eettisestä näkökulmasta. Kuinka moni olisi valmis tappamaan eläimen saadakseen lihaa ruoaksi. Nyt lihavalmisteet ovat niin pitkälle prosessoituja että alkuperäistä lihaa on sieltä vaikea tunnistaa.

Ruokavalio on yksi suurimmista henkilökohtaisista kestävän kehityksen valinnoista. Verrataampa vaikka nautojen ja sikojen ravinnon hyödyntämisen ekologista tehokkuutta. Kasvikunnan tuotteilla voidaan saada hyvälaatuista proteiinia pienemmällä ympäristökuormituksella. Nuorille on tärkeää kertoa vaihtoehdoista jotta heistä muodostuvat perheet tarjoaisivat tulevaisuudessa lapsilleen kestävämmin tuotettua puhdasta ruokaa.

Oppilaissa virisi selvästi kiinnostusta asiasta ja tästä olikin helppoa siirtyä käytännön toteutukseen. Oma kotitalousryhmäni toimi isäntinä ja biologian valinnaiskurrsin oppilaat sijoitettiin sulavasti ryhmiin mukaan. Oppilaista siis kahta lukuunotamatta muut olivat poikia, oma ryhmäni kokonaan. Ensin valmistimme ihanat rouheiset sämpylät itse. Nyhtökaura paistettiin paistinpannulla. Siitä saatiin oikein hyvän makuista oppilaille mieluisilla mausteilla. Suolaa, pippuria, paprikajauhetta perustana. Sitten hampurilaiset kasattiin,normaalit lisukkeet mukaan. Nyhtökaura pysyi hyvin siellä sisällä. Olivat vertaansa vailla, yhtä hyviä kuin lihahampurilaiset. Vaikeaa olisi ollut tunnistaa ettei sisällä ollut lihaa. Kaikki olivat tyytyväisiä lopputulokseen, erityisesti hampurilaisten makuun. Itse juuri valmistettu ruoka on niin hyvää.

Lopputunnista virisi vielä innostunutta keskustelua mm. kasvisruokavalion sopivuudesta kuntoilijalle. Yhteistyö kahden pienehkön ryhmän kanssa onnistui paremmin kuin etukäteen arvasimme. Kevään aikana tulemme kokeilemaan vielä lisää uutuustuotteita ym. kasvisruokavalioon liittyvää.