Ei uutta ilman uskallusta

Peruskoululaisia kannustetaan lähtemään oppimaan ulkopuolelle koulun. Koulussa on turvallista ja ulkomaailmassa turvattomampaa niin opettajalle kuin oppilaille. Vai onko?

Olen kotitalousopettajana kolmessa pienessä kunnassa: Kannonkoski, Kyyjärvi ja Kivijärvi. Kussakin kunnissa on asukkaita vähän yli tuhat. Kaikissa kunnissa järjestetään perusopetusta 0-9 luokille. Kannonkoskelle rakennettiin uusi koulu neljä vuotta sitten ja Kivijärven koulu saneerattiin täysin ja otettiin käyttöön talviloman jälkeen. Kyyjärvi suunnittelee uutta koulua. Kunnissa halutaan panostaa koulutukseen ja luoda monipuolisia oppimisympäristöjä ja tiloja.

Puitteet ovat mahtavat, mutta kuitenkaan kaikki oppiminen ei tapahdu uusien seinien sisällä. Olen saanut pikku hiljaa luotua Kannonkoskella toimivan yhteistyöverkoston yrittäjien kanssa. Aloitin tänä syksynä uutena valinnaisaineena pitkän valinnan "Yrittäjyyttä kotitalouden keinoin." Tämän kurssin myötä yhteistyömme on tiivistynyt erityisesti Kannonkosken K - Marketin kanssa. Kiitos tästä kuuluu kauppiaspariskunnalle Hilkka ja Seppo Jukkalalle.

Olemme leiponeet ruisleipää ja saaneet myydä sitä oman kurssin hyväksi kaupassa. Ensi viikolla teemme ahvenkukkoja ja markkinoimme ne samalla tavalla. Kannonkosken asukkailla ja entisillä kannonkoskisilla on omat facebook- sivut "Kannonkoski Rules." Laitoin sivuille kuvan myytävistä ruisleivistä ja palaute oli mahtavaa
...huikeaa. näin tulisi toimia. perinteet kunniaan...
...mahtava homma. näin perinnetaito siirtyy... saisivat muut koulut ottaa oppia..
...k-market Kannontori kaikessa mukana...
...nyt on leipää maisteltu. puolikas meni maistellessa...

Kauppias laittoi myös kuvan kanssa tiedotteen k-kauppiaiden omille sivuille ja siltä palaute oli yhtä myönteistä. Me emme kilpaile kaupan kanssa pienillä leivontamäärillä vaan tilanne on win – win. Kaikki ovat voittajia.

Maaseudulla kunnioitetaan vanhoja perinteitä ja perinteisiä ruokia. Ruisleivän tekemisen taito on täällä arvossaan. Ollessamme kaupassa myymässä leipiä, juttelin monen pitkän linjan ruisleivän tekijän kanssa. Nämä keskustelut olivat todella antoisia. Minä opin itse paljon, mutta niin oppivat oppilaatkin.

Ei ole olemassa onnistumisen mallia lähdettäessä ulos koulusta. On vain mentävä ja toteutettava toiminta jollakin tavalla. Toisella kertaa opitaan virheistä ja tehdään toisin. On uskallettava heittäytyä, ensin opettajana ja sitten oppilaana. Luottamus täytyy aina ansaita vastapeluriin ja myös pitää: sovitaan mitä tehdään ja tehdään niin kuin on sovittu. Suosittelen kokeilemaan.

Kevätterveisin
Jaana Turpeinen
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.