Tervetuloa Ouluun 18.4.2015!

Kotitalousopettajien kevätkoulutuspäivät järjestetään kymmenen vuoden tauon jälkeen Oulussa. Halusimme päivät tänne, jotta pohjoissuomalaisuus pääsisi esille ansaitsemallaan tavalla. Ja onhan tässä meidän näkökulmasta se etu, että Pohjois-Suomen opettajilla on vaihteeksi lyhyempi matka koulutuspäiville. Somessa koulutuspäivien järjestäminen Oulussa saikin positiivista palautetta nimenomaan pohjoisessa asuvilta. Erityisen hyvälle tuulelle minut sai erään kotitalousopettajan kommentti Facebookissa: "Kerrankin alle 300 kilometriä koulutuspäiville."

Reilu vuosi sitten Anneli Rantamäki innosti meitä järjestämään kevään koulutuspäivät. Otimme haasteen koulutuspäivän järjestämisestä vastaan aluksi hieman sekavin tuntemuksin: innokkaina mutta myös hieman pelokkaina. Käytännön järjestelyt ja taloudellinen onnistuminen aiheuttavat meille toki stressiä, mutta toivon, että päätös järjestää koulutuspäivä Oulussa aktivoisi kaikki "köksät", etenkin Pohjois-Suomen "köksät", osallistumaan koulutuspäivään.

Lähdimme rakentamaan päivää teeman "Pienistä palasista - suomalainen ruokakulttuuri tänään" ympärille. Aluksi ohjelmarungon rakentaminen monipuoliseksi tuntui haasteelliselta. Oma haasteensa oli myös suunnitella päivän aikataulu siten, että se olisi kaikille osallistujille mielekäs. Lisäksi kustannukset aiheuttivat huolta; esimerkiksi Oulun pohjoinen sijainti lisäisi asiantuntijoiden palkkio- ja yöpymiskustannuksia. Nyt voin kuitenkin ilolla todeta, että saimme koottua mielenkiintoisen ohjelman, joka sisältää kiinnostavia luentoja suomalaisesta ruokakulttuurista. Vaihtelua ruokakulttuuriasioihin tuo vuoden kotitalousopettaja Aino Beltin luento työrauha-asioista.

Koulutuspäivän järjestämisessä palkitsevinta on ollut yhteen hiileen puhaltaminen sekä kollegojen että paikallisten yhteistyökumppanien kanssa. Esimerkiksi yhteistyö Oulun seudun ammattioppilaitoksen Myllytullin yksikön kanssa on ollut vastavuoroista: Myllytulli sponsoroi osaksi ruokailua ja ruokailun järjestely tarjoaa oppilaille mahdollisuuden harjoitella asiakastilaisuuden järjestämistä. Ruokailemme Myllytullin ammattioppilaitoksen Oppipoika-ravintolassa. Ruokalistalla on paikallisia erikoisuuksia mm. Suomen paras leipomo -kilpailusta tunnettujen Huovisen leipomon salonkipatonkia ja Meriläisen leipomon maukasta ruisleipää. Kahvilla nautimme Niemitalon leipäjuustoa.

Onnistumisen iloa päivän järjestelyssä sain kokea, kun kolme yritystä Pyhännältä, entiseltä kotipaikkakunnaltani, lupautui osallistumaan koulutuspäivään. Pyhännältä on luvassa keittomaistiaisia sekä suomalaista sinappia ja snackseja kotiin vietäväksi.

Koulutuspäivän onnistumiseksi toivotan kaikki kollegani ja muut suomalaisesta ruoasta kiinnostuneet sydämellisesti tervetulleiksi. Oulun murtteella: Tuu nääki Ouluun - nähhään 18.4.2015 Myllytullin koulula!