Julkorvstillverkning - Joulumakkaran valmistus

joulumakkaraJulkorvstillverkning
Eleverna i årskurs 8 har under tre veckors tid haft finsk matkultur som tema. Det var därför mycket lämpligt att ta med temat korv och att göra korv från början till slut. Förr i tiden, då många slaktade djur på hösten, tog de till vara tarmar och gjorde korv till julbordet. I industriellt framställd korv används nitrat för att korven ska hålla länge och som bindemedel används ofta fosfat. När eleverna i Karis svenska högstadium fick lärara sig att göra korv användes inga tillsatsämnen. För att korvens färg inte skulle bli black och grå användes livsmedel som rödbetssaft, blåbärskross och svamp. Som bindemedel använde vi kokt potatis. Korvtillverkning är en upplevelse och ett minne för livet: En del elever tyckte att det var lite obehagligt medan andra tyckte det var super intressant!

Joulumakkaran valmistus

Suomalainen ruokakulttuuri on kolmen viikon ajan ollut 8. vuosikurssin oppilaiden teemana.

Siksi oli erityisen sopiva ottaa teemaksi myös makkara ja sen valmistus alusta loppuun. Ennen aikaan kun syksyisin teurastettiin elämiä, otettiin talteen suolet ja tehtiin makkaraa joulupöytään. Tehdasvalmisteinen makkara sisältää nitraattia säilyvyyden paratamiseksi ja sideaineena siinä käytetään usein fosfaatteja. Karjaan ruotsinkielisen yläasteen oppilaat eivät käyttännet lainkaan lisäaineita opetellessaan makkaran tekoa. Jotta makkarasta ei tulisi harmaan tai mustan väsistä, käytettin muita elintarivikkeita, kuten punajuurimehua, mustikkamurskaa ja sieniä. Sideaineena käytettiin keitettyä perunaa. Makkaran valmistus on kokemuksena vahva ja mieleen jäävä: Toiset oppilaat pitävät sitä hiukan epämiellyttävänä ja toiset taas erittäin mielenkiintoisena!