Kauraa, kauraa, enemmän kauraa

Sain ilon olla yksi huhtikuussa Haaga-Heliassa järjestetyn Kaurakokkikisan finaalin tuomareista. Ensimmäinen kerta kokkikisan tuomaristossa jännitti etukäteen, mutta sujui erinomaisesti – sain ”tutkaparikseni” keittiölle kotitalousopettaja ja ruokatoimittaja Marita Joutjärven, joka on tuomaroinut kymmeniä kokkikisoja. Ja totta kai päivä oli erinomaisen opettavainen tulevaisuuden haasteita ajatellen.

Valtakunnallisen kilpailun nuorille kokkiopiskelijoille järjesti Suomen Kaurayhdistys ja Lumoudu kaurasta -kampanja. Nuoret osallistujat käyttivät kauraa erittäin monipuolisesti: niin kaurahiutaleita, -leseitä, -suurimoita, -maitoa, -kermaa kuin esimerkiksi kauraoluttakin. Olivatpa reippaimmat nuoret kokkipojat kasvattaneet itse kauranoraita, kun niitä ei ollut muuten saatavilla. Tuloksena syntyi muun muassa kaurablinejä lohitartarin ja yrttisalaatin kera sekä porsaan sisäfileetä kaura-kaalirullien ja punaviinikastikkeen kanssa. Maun lisäksi arvostelussa painotettiin useita tekijöitä, kuten kotimaisuutta ja innovatiivisuutta.

Kisan koordinaattoria, keittiömestari Kim Palhusia lainaten: ”Kisan reseptit sisälsivät vaikuttavan määrän uusia innovaatioita. Näki, että osallistujat olivat panostaneet annosten suunnitteluun, monipuolinen valmistustekniikka oli kilpailijoilla hallussa.”

Voitokkaan menun valmistivat Risto Tepponen ja Miikka Väisänen Haaga-Helia ammattikorkeakoulusta. Tunnelma oli katossaan kotiyleisön kannustaessa ja Jone Nikulan juontaessa vauhdikkaan kisan kohti huipennusta.

Ei niin hyvää, ettei jotain huonoakin. Reseptejä lukiessa huomasi, että nuorten ravintola-alan opiskelijoiden koulutuksessa olisi syytä kiinnittää huomiota myös kirjoitustaitoon. Yhdyssanoja oli kirjoitettu erikseen, isot ja pienet alkukirjaimet olivat hakusessa. Tästä tuomariston puheenjohtaja mainitsi jopa päätöspuheessaan, ja lähetti nuorten opettajille terveisiä – tallaisenaan ei ruokaohjeita olisi saanut päästää eteenpäin.

Osalta kilpailijoista oli ohjeiden lukeminen ja niiden mukaan toimiminen jäänyt puolitiehen. Kauran monipuolinen käyttö tuskin tarkoittaa sitä, että menussa on vain kaksi kauraraaka-ainetta. Pyydettyä kauraprosenttia eivät kaikki olleet muistaneet ilmoittaa, eivätkä ohjeet aina olleet ihan kotikeittiöön – tuskin ammattikeittiöönkään – soveltuvia. Esimerkiksi 38 asteen lohi on toki trendikästä molekyyligastronomiaa noudattava, mutta hankala soveltaa käytännössä. Jos kilpailussa haluaa menestyä, itsestään selvä lähtökohta pitäisi olla annettujen ohjeiden noudattaminen ja raameissa pysyminen. Tässäkin antaisin vastuuta nuorten lisäksi heitä ohjanneille opettajille.

Keittiötyöskentelyssä huomio näin Sturenkadulla oppinsa saaneena kotitalousopettajana kiinnittyi muutaman muistisäännön unohtumiseen: ”älä keitä kauhaa, älä vatkaa kulhoa”, olisi täti voinut kuiskuttaa parin nuoren kokkitytön ja -pojan korvaan. Mutta ehkäpä nämä olivat kaikesta huolimatta sivuseikkoja innokkaiden, fiksujen, mukavien ja reippaiden nuorien työskentelyssä. Hienoa, että ruokakulttuuri sekä ravintola-ala kiinnostaa ja innostaa. Ja Kim Palhusia jälleen lainaten, hän kun totesi minulle: ”Upeaa, että olet mukana – me kokit ja kotitalousopettajat kun toimimme samalla puolella ja teemme työtä samojen tärkeiden asioiden eteen!”

Lisää kisasta: www.lumoudukaurasta.fi
- Kirjoittaja on kotitalousopettaja ja Kotitalousopettajien liiton toiminnanjohtaja