Lomaa odotellessa

Lomaa odotellessaTätä blogia ovat kirjoittamassa kauniina toukokuun maanantai-iltana Pohjois-Suomen kotitalousopettajista Kuulammen koulun Maisa ja Tupoksen koulun Ulla.

Innoituksen tämän kirjoitustoimintaan saimme yhdistyksemme 9.5. olleen virkistäytymisillan tiimoilta.

Ilta alkoi uudessa Hiukkavaarakeskuksessa puolen tunnin venyttelyjoogalla. Rentoutumistamme täydensivät eteeristen öljyjen miellyttävät tuoksut.

Lue lisää...

Jouluterkut

Parasta joulunvietossa on, että saa viettää aikaa rakkaiden kanssa ja syödä hyvin. Tähän päälle kun lisätään vielä kynttilöiden valoa ja taustalle joulumusiikkia, niin kattaus on valmis. Mutta pitääkö sitä aina mennä saman kaavan mukaan ja noudattaa orjallisesti vanhoja tapoja? Perinteiden vaalimista ja kunnioittamista pidetään tärkeänä, mutta voisiko sitä itsekkäästi aloittaa jonkin uuden jouluperinteen? Kotitalousopettajat nähdään usein perinteiden vaalijoina. Totta se tavallaan onkin, sillä opetamme uusille ikäpolville monia sellaisia arjentaitoja, joita voi harjoitella konkreettisesti joulun lähettyvillä. Näitä on esimerkiksi kodin perusteellinen siivous, tekstiilien hoito, ruoanlaitto tai talouden tasapainottaminen lahjahankintoja suunniteltaessa. Uskon, että aika monen joulun traditioihin kuuluu siis jotakin uuden opetussuunnitelman kotitalouden kolmesta sisältöalueesta.

Lue lisää...

Kehujen keskiviikko

Maaliskuussa vietetään kansainvälistä kuluttajan oikeuksien päivää ja maailman vesipäivää, huhtikuussa maailman terveyspäivää, syyskuussa maailman sydänpäivää, lokakuussa kansainvälistä kananmunapäivää ja YK:n ihmisoikeuksien päivää sekä marraskuussa maailman vegaanipäivää. Lisäksi on paljon kotimaisia teemapäiviä ja -viikkoja, kuten eri kasvisten teemaviikot. Keskustelua herättäviä päiviä ovat myös ’Älä osta mitään päivä’ ja ’Black Friday’, jotka olivat tänä vuonna samana päivänä. Edellä mainittuja teemoja ja monia muitakin kansainvälisiä ja kansallisia teemapäiviä on mahdollista huomioida sekä kotitalousopetuksessa että koulujen monialaisissa opintokokonaisuuksissa.

Lue lisää...

Kotitalouden elämyksellisyys

Parhaat peruskoulumuistoni liittyvät kotitalouden opiskeluun Tornion Putaan yläasteella. Kotitalous oli minun ehdoton suosikkiaineeni. Muistan hyvin ensimmäisen kotitalouden tuntini. Työskentelimme opettajainhuoneen pienessä keittiössä kotitalousluokan remontin vuoksi. Remontista huolimatta pirtelön tekeminen oli mukavaa Elli Alatalon ohjauksessa ja rakkaus oppiaineeseen syntyi heti.

Toinen kotitalouden muisto liittyy varrassiian paistamiseen Tornion Kukkolankoskella. Varrassiika on yksi Tornion perinneruoista. Muistan opintomatkan kuin eilisen päivän, vaikka aikaa siitä on kulunut yli 30 vuotta. Silloin oli koulussa vielä määrärahoja bussimatkoihin.

Lue lisää...

Nyhtökaurahampurilaisprojekti samanaikaisopetuksena kahden ryhmän kanssa

Kasvisruoka ja vegaaninen ruoka on koko ajan nouseva trendi ruokakulttuurissamme. Mietimme koulussa yhteistyötä biologian opettajan kanssa ja päädyimme suunnittelemaan nyhtökaurahampurilaiskokeilun. Sekä itselläni että biologian valinnaiskurssin opettajalla on sopivan pienet ryhmät samaan kellonaikaan opetettavana. Biologian valinnaiskurssilla oppilaat olivat jo syventäneet tietojaan kestävästä kehityksestä. Kotitaloustunneillakin olemme valmistaneet kasvisruokia ja keskustelleet jo aiemmin kasvisruokavalioista ja luomu-sekä lähiruoista.

Lue lisää...