Ruokavisassa yläkoululaiset kartuttavat ravitsemuksen osaamistaan

Ruokavisan teema on tänä syksynä ravitsemus. Visa on laajentunut kuuteen maakuntaan ja kisataan nyt Etelä-Pohjanmaalla, Etelä- ja Pohjois-Savossa, Hämeessä, Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa. Alkuerät kisataan 22.9.-17.10. ja loppukilpailu 7.11. ELMA-messuilla Helsingin Messukeskuksessa.

Oppimateriaali perustuu tänä vuonna julkaistuihin ravitsemussuosituksiin. Se sisältää monipuolisesti materiaalia sarjakuvista videoihin ja valmiisiin opetuskalvoihin. Ravitsemusta lähestytään nuoren omasta näkökulmasta, ja vastausta etsitään muun muassa seuraaviin kysymyksiin: Mitä ja kuinka paljon pitää syödä, jotta jaksaa arjen haasteet ja murrosiän myllerrykset? Mitä eroa on sillä, syökö kalaa ja kasviksia sisältävän aterian, vai pikaruokaravintolan hampurilaisaterian? Mitä ruokia olisi hyvä suosia, mitä välttää? www.ruokatietofi/ruokavisa

Ilmoittaudu mukaan!

Ruokavisan tekemiseen menee koululuokalta yksi oppitunti. Lisäksi on hyvä tutustua etukäteen oppimateriaaliin. Aiempien vuosien visoja voi vapaasti kokeilla, ja kokeiluun voi ottaa myös minivisan, josta on helppo saada käsitys Ruokavisan ideasta. Minivisa koostuu kolmesta aiempien vuosien kysymyksestä, ja sen tekemiseen menee korkeintaan viisi minuuttia. ruokavisa.fi-sivulla > "kokeile Ruokavisaa".

Loppukilpailuun kutsutaan mukana olevista kuudesta pilottimaakunnasta kolme parhaiten pärjännyttä luokkaa, kuitenkin niin, että luokat ovat eri maakunnista. Ruokavisan järjestelmään on tällä hetkellä rekisteröityneenä opettajia seuraavasti:

Etelä-Pohjanmaa 4
Etelä-Savo 10
Häme (Kanta- ja Päijät-Häme) 7
Pohjois-Savo 2
Uusimaa 21
Varsinais-Suomi 13

Visaan voi rekisteröityä osoitteessa www.ruokavisa.fi/opettajalle. Rekisteröityminen on auki aina viimeiseen kisapäivään 17. lokakuuta asti. Toivomme kaikista maakunnista runsasta osallistumista syksyn Ruokavisaan!

Jokainen pilottimaakunnasta osallistunut oppilas tulee saamaan pienen ravitsemusteemaan sopivan muiston. Maakuntien parhaille on tiedossa myös palkintoja. Koko Ruokavisan voittava koulu saa koulun kotitalousluokkaan uudet kodinkoneet.

Visailu siirtyy jatkossa kevääseen

Ruokavisoja kisataan tämän lukuvuoden aikana poikkeuksellisesti kaksi. Ensi keväänä Ruokavisa laajenee valtakunnalliseksi, ja teemana on talous ja paikallisuus. Vuodesta 2015 osaamiskilpailu järjestetään siis aina keväisin.

Edellisen vuoden herkulliset loppukilpailureseptit on nyt lisätty Ruokatiedon keittokirjaan ja ne löytyvät kootusti Ruokavisan voittajat –sivulta www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/ruokavisa-vastuullisuus-ruokaketjussa/mika-ruokavisa/ruokavisan-voittajat. Myös tulevien vuosien loppukilpailureseptit lisätään keittokirjaan, jotta kaikki halukkaat pääsevät kokeilemaan niitä.

Ruokavisan ravitsemus-teema tuotetaan osana Kuluttajaliiton Syö Hyvää –hanketta. Ruokatieto Yhdistys on yksi hankkeen pääyhteistyökumppaneista. Hanketta rahoittaa Raha-automaattiyhdistys.

LISÄTIETOJA

Sallaroosa Häme
projektikoordinaattori
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
P. 040 700 76 22

Mikä Ruokavisa? www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/ruokavisa-vastuullisuus-ruokaketjussa/mika-ruokavisa

Syö hyvää –hanke: www.syohyvaa.fi

Ruokatieto Yhdistys ry edistää suomalaista ruokakulttuuria viestimällä ruuasta ja ruokaketjusta.