Kotitalousopettajien liitto suosittelee erityistä varovaisuutta kotitalousluokassa toimittaessa

Kiinasta alkuvuonna käynnistynyt uuden koronaviruksen aiheuttama COVID-19-tartuntatautiepidemia on viime päivinä osoittanut huolestuttavia merkkejä. Virus aiheuttaa influenssaa muistuttavia hengitystieoireita. Osa tartunnan saaneista voi myös saada keuhkokuumeen. Suurin osa sairastuneista saa kuitenkin nykytiedon valossa vain lieviä oireita.

Tartuntojen ehkäiseminen

Kotitalousopetuksessa, kuten muissakin luokkatilanteissa on syytä noudattaa erityistä huolellisuutta työskentelyssä mahdollisten tartuntojen ehkäisemiseksi.

- Tärkein asia viruksen leviämisen estämisessä on hyvä käsihygienia. Pese kätesi aina,

- kun tulet ulkoa sisään

- ennen ruoan laittoa ja ruokailua

- wc-käynnin jälkeen

- Suositeltavaa on käyttää käsipapereita kankaisten pyyherullien sijaan, koska paperilla voidaan myös sulkea hana ja avata ovi.

- Yhteisiä kankaisia pyyheliinoja ei pitäisi käyttää.

- Pese pöydät heikosti emäksisellä pesuaineella.

- Kiinnitä erityistä huomiota luokassa vetimien ja kosketuspintojen puhdistamiseen.

- Kaikki siivousliinat suositellaan pestäväksi päivittäin.

- Ohjeista ja muistuta oppilaita huolelliseen pintojen puhdistamiseen ja huoneitten tuulettamiseen myös kotona.

- Muistuta oppilaita terveellisen ravinnon merkityksestä.

Mahdollisen etäopetuksen suunnittelu

Opettajien on myös syytä miettiä, miten toteuttaa opetus etäopetuksena. Kannattaa selvittää, mikä toimintaohje omassa kunnassa on tähän tilanteeseen. Yksi mahdollisuus on käyttää Google classroom ja Goolge meet-sovelluksia. Tehtävien on oltava sellaisia, että oppilas voi ne omatoimisesti tehdä.

Tilanteeseen sopivia oppimistehtäviä voi tehdä myös https://72tuntia.fi/ löytyvien "Varautuminen kotona esitteen ja "Kolmen päivän kotivara esitteen" avulla. 72 tuntia on viranomaisten ja järjestöjen laatima varautumissuositus kotitalouksille. Mahdollinen kotikaranteeni aiheuttaa kotitaloudelle vain osittaisen varautumistarpeen, mutta esimerkiksi pitkittynyt sähkökatko voi aiheuttaa tilanteen, jonka takia yhteiskunnan tarjoamat palvelut häiriintyvät tai jopa keskeytyvät.

Lisätietoja