SuomiAreenan Pop up -kotitaloustunti oli menestys

Porin SuomiAreenassa keskiviikkona 17.7. järjestetyn OAJ:n Pop up -koulun kotitaloustunti oli menestys. Kotitaloustunnin rastirataa kehuivat niin tavalliset koulunsa jo jonkin aikaa sitten käyneet kuin myös päättäjät sekä OAJ:n järjestävät tahot. Pop up -kotitaloustunnin suosio ja positiivinen palaute kertovat kotitalousopetuksen merkityksestä sekä hyvästä tasosta.

Kotitalouden opetus kehittynyt kaikkein eniten

Kotitalousluokassa vierailleet kävijät kertoivat, että heidän kokemansa pop up -kotitaloustunti ja omat muistikuvat kotitaloustunneista ovat hyvin erilaiset. Myös muilla pop up -tunneilla vierailleet sanoivat kotitalousopetuksen kehittyneen selvästi eniten omista kouluajoista. Vierailijat kiittelivät erityisesti sitä, että kotitalouden opetus on niin konkreettisesti kosketuksessa aikaan ja ihmisten omaan arkeen.

Kotitalousopetuksen ajanmukaisuus ei ole sattumaa, sillä työtä on tehty paljon. Myös Kotitalousopettajien liitto ry:n edustajat ovat olleet mukana rakentamassa kotitalouden opintosuunnitelman sisältöjä yhdessä muiden asiantuntijoiden kanssa Opetushallituksen yhteistyöelimissä. Lisäksi pop up -kotitaloustunnin suunnitellut ryhmä Satakunnan Kotitalousopettajien jäseniä käytti paljon aikaa siihen, että tehtävät saatiin edustamaan kattavasti koko kotitalouden laajaa sisältöä.

Kaikki sisältöalueet esillä

Myös Opetushallituksen opetusneuvos Marjaana Manninen vieraili Porissa Pop up -koulussa, ja hän kertoi olevansa hyvin ylpeä edustamastaan oppiaineesta, sen saamasta positiivisesta huomiosta sekä tavasta, jolla pop up -kotitaloustunti oli toteutettu.

– Erityisesti olen ylpeä siitä, että Kotitalouden pop up -tunti oli ainoa, jossa opetussuunnitelman kaikki osa-alueet oli otettu huomioon ja näkyvillä, ja koko oppiaine sellaisena kuin se koulussakin on – ilman turhia taikatemppuja, mutta kiinnostavana ja mukaansa tempaavana.

Mukaansa tempaava ja helposti lähestyttävä

Myös koko Pop up -koulun pääjärjestelyistä vastaavan OAJ:n edustajat olivat noteeranneet kotitalousluokan. Moni ei itse ehtinyt paikan päälle omilta kiireiltään, mutta sana oli kävijöiden suusta kiirinyt myös niiden korvaan, jotka työskentelivät hektisen päivän omissa askareissaan.

OAJ:n järjestöpäällikkö Riitta Silvonen kehui sitä, että kotitaloustunti oli toteutuksena helposti lähestyttävä.

– Vierailijoille oli jäänyt sellainen tuntu, että kotitalousluokkaan saattoi tulla oman aikataulun mukaisesti. Rastiradan tehtävät saattoi silmäillä nopeasti, suorittaa vain itseä kiinnostavat rastit tai käydä koko rastirata läpi huolellisesti paneutuen. – Ja aina löytyi kuulemma kotitalousopettaja, jolla oli aikaa neuvoa tehtävissä ja kertoa oppiaineesta lisää.

Osaavat kotitalousopettajat menestyksen takana

Suurin kiitos pop up -kotitaloustunnin onnistumisesta kuuluu Satakunnan Kotitalousopettajat ry:lle, jonka jäsenet ottivat haasteen vastaan, suunnittelivat ja toteuttivat koko tilaisuuden ensiluokkaisesti. Osakiitos kuuluu myös Tampereen ja Espoon aktiivisille kotitalousopettajille, jotka tulivat auttamaan Pop up -koulun käytännöntoteutuksessa.

Tapahtuma käynnistyi erilaisin seremonioin jo puoli yhdeksän. Koulu avautui kello kymmenen, jonka jälkeen vierailijoita oli tasaisena virtana koko päivän kello kolmeen saakka, jolloin koulun ovet suljettiin. Itse asiassa viimeiset vierailijat suorittivat radat vielä loppuun ja lähtivät hyvän aikaa kello kolmen jälkeen. Yhtään todellista hiljaista hetkeä ei ollut. Silti luokan kotitalousopettajat jaksoivat auttaa, neuvoa ja vastata jokaiseen kysymykseen. On todella hienoa tehdä työtä tällaisten ihmisten kanssa!