Kansainvälinen toiminta

Kotitalousopettajien liitto kuuluu kotitalousalan maailmanjärjestöön IFHE:hen (International Federation for Home Economics). IFHE:n jäsenyys tarjoaa liitolle laajan pohjoismaisen, eurooppalaisen ja maailmanlaajuisen verkoston. Kotitalousopettajien liiton IFHE –edustajina toimivat 2008–2012 Hanna Posti-Ahokas, Minna Virkki sekä Sallaroosa Häme (2009-2010). Liiton jäsenet voivat liittyä IFHE:en myös täysivaltaisiksi henkilöjäseniksi, mikä lisää mahdollisuuksia osallistumiseen ja henkilökohtaisten verkostojen luomiseen.

Kotitalousopettajien liitolla on myös Kansainväisyystoimikunta, jonka puheenjohtaja on Anna Maria Niskanen. Toimikunta myötävaikuttaa liiton jäsenten kotikansainvälistymiseen ja kansainvälisen verkostoitumisen edistämiseen. Toimikunta seuraa kotitalousalan kansainvälistä kehitystä IFHE:n kautta tiedottaen siitä jäsenistölle. Kansainvälisyystoimikunnan puheenjohtaja Anna Maria Niskanen, tel. 0400 664 489, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

IFHE –info

IFHE on kotitalousalan ainoa maailmanlaajuinen järjestö. Se on perustettu vuonna 1908. Järjestön tavoitteena on edistää kotitalousalan ammattilaisten kansainvälisen kanssakäymisen mahdollisuuksia. Järjestön organisaatio- ja henkilöjäseninä on monipuolisesti erilaisia kotitalousalan toimijoita ja ammattilaisia tutkimuksen, opetuksen, teollisuuden ja kaupan aloilta. Kotitalousopettajien liitto on yksi IFHE:n organisaatiojäsenistä.

IFHE konsultoi erilaisia kansainvälisiä toimijoita. Sillä on edustajia muun muassa YK:ssa  (ECOSOC, FAO, UNESCO, UNICEF) ja Euroopan parlamentissa. Järjestön päätavoitteisiin kuuluu myös kotitalousalan, -koulutuksen sekä -opetuksen aseman vahvistaminen ja edistäminen. Jäsenistölle tarjotaan verkostoitumis- ja vaikutusmahdollisuuden lisäksi pääsy kansainvälisen kotitalousalan informaation luo erilaisten julkaisujen, uutiskirjeen sekä oman tieteellisen aikakauslehden muodossa.

Miten IFHE:ssä toimitaan?

IFHE:n toiminta keskittyy kokouksiin, kongresseihin ja lukuisten toimikuntien jatkuvaan työhön.  Neljän vuoden välein järjestetään kongressi, joka on suurin järjestön tapahtumista. Seuraavan kerran kongressi järjestetään vuonna 2012 Melbournessa, Australiassa. Kongressissa kuullaan ja nähdään tieteellisiä esityksiä sekä käytännön projekteista kertovia ”Best Practices” –puheenvuoroja ja postereita. Luvassa on myös tutustumiskäyntejä muun muassa paikallisiin kouluihin. IFHE:n henkilöjäsenenä voit lähteä kuuntelijaksi tai hakea mukaan kertomaan tutkimuksestasi tai projektistasi – ”Call for Papers” kongressia varten alkaa maaliskuussa 2011!

Kongressien lisäksi joka toinen vuosi pidetään hallinnollinen kokous (Council) ja vuosittain vuosikokous (Annual Leadership Meeting). Viimeisin Council-kokous oli Sligossa, Irlannissa heinäkuussa 2010, ja seuraava vuosikokous on helmikuussa 2011 Mainzissa, Saksassa. Näiden lisäksi on erilaisia pienempiä tapahtumia niin kansainvälisellä kuin paikallisellakin tasolla. Vaikkei kokouksiin pääsisikään matkustamaan, voivat IFHE:n henkilöjäsenet liittyä järjestön erilaisiin toimikuntiin ja vaikuttaa järjestössä sitä kautta.  Jäsenille lähetetään myös neljä kertaa vuodessa ilmestyvä sähköinen uutiskirje. 

Lisää tietoa IFHE:sta verkkosivuilla: www.ifhe.org

Mikä on FIN-IFHE?

IFHE:n kansallinen organisaatio Suomessa on FIN-IFHE, johon kuuluu tällä hetkellä kahdeksan organisaatiojäsentä sekä henkilöjäseniä. Organisaatiojäsenet muodostavat FIN-IFHE-neuvottelukunnan, joka toimii tiedotuskanavana maailmanjärjestön ja sen suomalaisten jäsenjärjestöjen kesken sekä koordinoi kansainvälistä kotitalouspäivää ja päättää Kotitalouden Kompassi -tunnustuspalkinnon jaosta. Neuvottelukunnan puheenjohtajan ja sihteerin tehtäviä hoitavat Kotitalousopettajien Kotitalousopettajien liiton IFHE -edustajat. FIN-IFHE järjestää vuosittain maailman kotitalouspäivän tapahtuman maaliskuussa. Vuodesta 2009 päivää on juhlittu nuorten tutkijoiden symposiumin merkeissä. 

Jäseneksi

IFHE:n henkilöjäseneksi voi liittyä, tai lisätietoja kysyä, ottamalla yhteyttä FIN-IFHE:n puheenjohtajaan ja sihteeriin sähköpostitse: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.. Jäseneksi voi liittyä myös suoraan IFHE:n sivujen kautta www.ifhe.org (→ membership).