BF18 530x80px fi

Kotitalous-lehti 6/2005

Kotitalous-lehti ilmestyy vuonna 2006 kuusi kertaa. Seuraava numero ilmestyy 3.2.2006.

Marraskuun numeron teemoina ovat ammatillinen koulutus sekä kuluttajat ja talous. Artikkeleissa mm. käsitellään suomalaisten kulutustottumuksia tilastojen valossa, kulutuksen monimuotoistumista, nuoria kuluttajina ja kuluttajakasvatuksen onnistumista.

Kotitalous-lehden päätoimittaja vaihtuu. Kiitos kaikille yhteistyökumppaneille ja kotitalous-, kuluttaja- ja ravitsemisalan ammattilehden lukijoille kuluneista vuosista. On ollut ilo olla mukana perinteikkään Kotitalous-lehden tekijätiimissä. Kotitalous-lehti elää ajassa!

Hyvää joulun aikaa!

Mirja Hannula
päätoimittaja

Kotitalous 6/2005

  • Kouluruoka tarvitsee arvostusta
  • Opettaja saa voimaa opiskelijoiden innostuksesta ja oppimisesta
  • Ammattiosaamisen näytöt lisäävät koulutuksen tavoitteellisuutta
  • Aikuisten näyttötutkinnot - joustava tapa opiskella ja pätevöityä
  • Help Helvi -verkostossa voi oppia käytännön kansainvälisyyttä
  • Storkökslinjen undersöker ungdomarnas matvaror
  • Mitä tilastot kertovat kotitalouksien kulutuksesta?
  • Tilastoeväitä opetukseen
  • Professori Visa Heinonen "Kulutus monimuotoistuu"
  • Kotitehtävät tarpeellisia
  • Onnistuuko kuluttajakasvatus?
  • Kotitalousopettajat mukaan vaikuttamaan

Kotitalous-lehti 5/2005

Lukijapalaute vaikuttaa - osallistu lukijatutkimukseen

Kotitalous-lehden lukijatutkimuksen tavoitteena on selvittää miten lehti on onnistunut palvelemaan eri tehtävissä toimivia kotitalous-, kuluttaja- ja ravitsemisalan ammattilaisia. Osallistumalla lukijatutkimukseen voit vaikuttaa lehden kehittymiseen. Kiitos palautteestasi!

Tutkimus on osa yhteinen Aikakauslehtien liiton ammatti- ja järjestölehdille ja sen käytännön toteutuksesta vastaa Rian Oy.

Mirja Hannula
päätoimittaja

Kotitalous 5/2005

  • Jaksaminen lähtee hyvästä työilmapiiristä
  • Psykologi Tuija Matikan resepti jaksamiseen on mielekäs työ
  • Mentorointi tukee ammatillista kehitystä
  • Alternerighet - en möjlig att göra någonting annat
  • Vuorotteluvapaa tukee työssä jaksamista
  • Opetustilan suunnittelu vaatii yhteistyötä
  • Marika Ingman "Tuotekehitys tuo vaihtelua"
  • Kati Nappa - terveellisen ruoan sanansaattaja on taistellut vakaumuksensa puolesta
  • Anni-Mari Syväniemi haluaa tehdä työtä, jolla on merkitys
  • Lystinbitto Raumanmeren barttal ja kaupungi sydämes

Kotitalous-lehti 4/2005

Lukijapalaute vaikuttaa - osallistu lukijatutkimukseen

Kotitalous-lehden lukijatutkimuksen tavoitteena on selvittää miten lehti on onnistunut palvelemaan eri tehtävissä toimivia kotitalous-, kuluttaja- ja ravitsemisalan ammattilaisia. Osallistumalla lukijatutkimukseen 30.9. mennessä voit vaikuttaa lehden kehittymiseen. Kiitos palautteestasi!

Tutkimus on osa yhteinen Aikakauslehtien liiton ammatti- ja järjestölehdille ja sen käytännön toteutuksesta vastaa Rian Oy.

Mirja Hannula
päätoimittaja

ps. elokuun numeron teemana on opetus - seuraava numero ilmestyy 7.10.

Kotitalous 4/2005

  • Koululounas on ohjattu ateria - Raumalla ei syödä lippis päässä
  • Henkilöstöravintoloissa syödään usein ja valitaan terveellistä ruokaa
  • Kotitalouden taidot ja järkeilyn taidot
  • Toscakakussa maistuu tekeminen ja ajattelu
  • Yrittäjämäistä kotitalousopetusta Nettis-kahvilassa
  • Me miehet
  • Färger i undervisningen
  • Lähde ammentaa luovuutta ja kulttuuria
  • Sisustaminen innostaa perusopetuksessa
  • Opettajan ammattilinen kasvu, osa 3.
  • Suurjuhliin osallistui yli 20 000 koululaista Oulussa

Kotitalous-lehti 3/2005

Ympäristökasvatus on yhteistyötä tulevaisuuden hyväksi

Vastuu ympäristöstä, hyvinvoinnista ja kestävästä tulevaisuudesta on perusopetuksen aihekokonaisuus, joka suuntaa ajatukset tulevaisuuteen. Yksilön valinnoilla on merkitystä. Eri aihekokonaisuuksien toteuttaminen oppilaslähtöisesti vaatii hyvää yhteistyötä eri oppiaineiden välillä. Esimerkiksi sopii Nokianvirran koulun pitkäjänteinen työ koulujen ja päiväkotien Vihreä lippu -ohjelmassa. Käynnissä on YK:n kestävän kehityksen opetuksen edistämisen vuosikymmen, jonka tavoitteena on kestävän kehityksen opetuksen edistäminen päiväkodista korkeakouluihin ja arkipäivän oppimiseen.

Ympäristöasiat ovat teemana kevään viimeisessä numerossa. Elokuun numero ilmestyy 26.8.

Lehden tiimi toivottaa hyvää kesää Kotitalous-lehden lukijoille

Mirja Hannula
päätoimittaja

Kotitalous 3/2005

  • Vihreä lippu liehuu reippaasti Nokianvirran koulussa
  • Ekologinen malli yhdistää kestävän kehityksen ulottuvuudet
  • Eristys, sijoitus ja täyttöaste vaikuttavat pakasteiden sulamisnopeuteen
  • Tavoitteena jätteen synnyn ehkäisy
  • Yhteistyöllä viihtyisä työympäristö
  • Ympäristöystävällinen neule kestää päivänvalon
  • Mormors städknep håller måttet!
  • IFHE:n vuosikokous Bonnissa
  • Artikkelisarja: Opettajan ammatillinen kasvu, 2. osa
  • Ihminen itsessään on aina tärkein
  • Maija Pekkarinen 90 v. "Valmistakaa suomalaista perusruokaa"

Kotitalous-lehti 2/2005

Kotitalousvähennys luo työpaikkoja

Eniten kotitalousvähennystä on käytetty remonttipalveluissa, mutta jatkossa nousee toivottavasti myös siivous-, ateria- ja hoivapalvelujen osuus. Kotitalouspalvelujen kysynnän lisääntyminen synnyttää uusia työpaikkoja. Tulevaisuudessa monitaitoiset kotitalousyrittäjät ja puhdistuspalvelualan ammattilaiset ovat kysyttyjä osaajia.

Palveluyrittäjyyden lisäksi teemoina numerossa 2/05 ovat palvelualan tulevaisuuden osaamistarpeet, ruokapalvelujen laatutyön toimintamalli ja kunnallisen ruokapalvelun haasteet.

Hyvää kevättä kaikille Kotitalous-lehden lukijoille!

Mirja Hannula
päätoimittaja

Kotitalous 2/2005

  • Palvelujen tarjoajista kustannustehokkaiksi myyjiksi
  • Laatu on enemmän kuin annos lautasella
  • EK:n Palvelut 2020-hanke ennakoi tulevaisuutta
  • Ammatillinen koulutus näkyvästi esiin peruskoulussa
  • Kotitalouspalvelu tuo aikaa ja siisteyttä arkeen
  • Kotitalousyrittäjät Helena Salin ja Kirsti Haapasalo "Luottamus on tärkeintä"
  • Antell-Cateringin Tomi Lantto "Yhteistyö luo tehokkuutta ja laatua"
  • Päivikki Palosaaren valtakunta työllistää satoja
  • Perheen hyvinvointi opetuksen painopisteenä USA:ssa
  • Förlegad barnvisa eller ett ord i samhällsdebatte

Kotitalous-lehti 1/2005

Ruokakulttuuri, ravitsemus ja terveys

Vuoden ensimmäisen numeron teemoina ovat ruokakulttuuri, ravitsemus ja terveys. Uusittuun Kotitalous-lehteen kannattaa tutustua, sillä lehden sisällön tavoitteena on palvella eri tehtävissä toimivia kotitalous-, kuluttaja- ja ravitsemisalan ammattilaisia.

Katriina Sulosen artikkelisarja "Opetussuunnitelmatyö opettajan ammatillisen kasvun tukena" käynnistyy myös vuoden ensimmäisessä numerossa. Ammatillisen kasvun käynnistyminen edellyttää muutoshalukkuutta ja käytäntöjen kyseenalaistamista. Tukea tarvitaan kollegoilta, mentorilta tai muusta ammatillisesta verkostosta. Verkostoitumisella kotitalousalan ihmisten kesken on tärkeä merkitys, jotta mahdollisimman moni saisi tukea omaan ammatilliseen kehittymiseen. Tässä toivon myös Kotitalous-lehden palvelevan eri tehtävissä toimivia ammattilaisia.

Hyvää alkanutta vuotta!

Mirja Hannula
päätoimittaja

Kotitalous 1/2005

  • UKK-liikuntapiirakkaan on leivottu kokonaisuus
  • Hyvät eväät sydämelle lapsesta alkaen
  • Terveyttä viljoista
  • Ulla Rauramo "Suomessa on maailman rikkain leipäkulttuuri"
  • Leipominen kohottaa taitoja ja inhimillisyyttä
  • Terveyden markkinointi vaatii tehokasta valvontaa
  • Huslig ekonomi - fö kropp och själ
  • Muuttuva suomalainen ruokakulttuuri
  • Kirjailija Outi Pakkanen "Ruoka yhdistää kulttuurien palapeliä"
  • Artikkelisarja opetussuunnitelmatyöstä ja opettajan ammatillisesta kasvusta: osa 1. Uudistus vaatii heittäytymistä muutokseen