BF18 530x80px fi

Kotitalous-lehti 6/2004

Kuopiossa käynnistynyt yhteistyö peruskoulun ja ammatillisen koulutuksen kesken on hyvä esimerkki opettajien verkostoitumisesta. Tulevaisuuden työelämä tarvitsee käytännön osaajia ja tekijöitä. Perusopetuksen kotitalousopettajalla on hyvät mahdollisuudet kannustaa nuoria hakeutumaan ammatilliseen koulutukseen, joka tarjoaa nuorelle ammattiosaamisen lisäksi yleisen jatko-opintokelpoisuuden ja hyvän pohjan esimerkiksi ammattikorkeakouluopinnoille.

Uudistuneen Kotitalous-lehden lukijakunta on laajentunut. Kotitalous-, kuluttaja- ja ravitsemisalan ammattilaisten lisäksi lehti tavoittaa kirjastojen lukusaleissa laajemman lukijajoukon. Osallistumalla lukijakilpailuun ja kerro mielipiteesi lehden sisällöstä!

Kotitalous-lehden toimituskunnan puolesta toivotan kaikille lukijoille hyvää loppuvuotta.

Mirja Hannula
päätoimittaja

Kotitalous 6/2004

  • Työssäoppiminen on tavoitteellista opiskelua työpaikalla
  • Kuopiolaisten kokkisota tiivisti oppilaitosten yhteistyötä
  • Kultainen lusikka Hanna Valtarille
  • Mitä arvopapereista pitäisi tietää
  • Koulujen kuluttajakasvatukselle on kysyntää
  • Ympäristö- ja kuluttaja-aiheet puntarissa Savonlinnassa
  • Karjaalla opitaan sisäistä ja ulkoista yrittäjyyttä
  • Heidi Hautala: EU:n kuluttajalainsäädäntö kohdallaan
  • Till bords i Norden
  • Peruskoulupäivän satoa

Kotitalous-lehti 5/2004

Ammattilehden haasteena on tarjota eri tehtävissä toimiville lukijoille ammatillisesti kiinnostavaa sisältöä. Tämän numeron teemoina ovat työssäjaksaminen ja tuotekehitys. Elokuun numerosta tutut vakiopalstat Ajassa, Uutta, Kirjat ja Verkossa ovat löytäneet paikkansa lehdestä. Lukijakyselyssä kiitosta sai lehden luettavuus ja raikas ilme. Sisällöltä toivottiin monipuolisuutta ja ajan hermolla pysymymistä. Kiitos palautteestanne!

Syysterveisin
Mirja Hannula, päätoimittaja

Kotitalous 5/2004

  • Kohti iloista työntekoa
  • Suurkeittiölaitteet kehittyvät vauhdilla
  • Näin syntyy uutuustuote
  • Terveyttä probiooteista
  • Aistinvarainen arviointi on tuotekehityksen työkalu
  • Ravitsemushoidosta ratkaisu terveydenhuollon ongelmiin
  • Monitieteisyys nostaa kotitaloustieteen julkista profiilia
  • Kotitalouden kokonaisvaltainen toiminta tavoitteena
  • Fyra varianter av matlagare
  • Drinkkikilpailussa syntyi alkoholittomia juomasekoituksia

Kotitalous-lehti 4/2004

Ammattilehti elää ajassa

Kotitalous-lehden tehtävänä on palvella eri tehtävissä toimivia ammattilaisia. Lehden uudistus on ollut tekijöille innostava tehtävä. Kiitos eri yhteyksissä käydyistä keskusteluista. Uudistuksen tavoitteena on ollut jalostaa hyviä ideoita vuosien varrelta ja lisätä luettavuutta. Odotan palautettasi - kerro mielipiteesi lehden sisällöstä, luettavuudesta ja uudistuneesta ilmeestä.

Alkusyksyisin terveisin
Mirja Hannula
päätoimittaja

Kuva: Timo Jakonen

Kotitalous 4/2004

  • Ops-työn suurin haaste on vasta edessä
  • Ensitunnelmia kotitalousopettajille tehdystä kyselystä
  • Kouluruokailu on oppitunti
  • Mistä nuorille riittävästi D-vitamiinia?
  • Yhteistyö vie terveystietoa eteenpäin
  • Suomalaista vieraanvaraisuutta ja eurooppalaisia käytöstapoja
  • Ainakin lepopäivänä perhe voisi syödä yhdessä
  • Vrålande hunger på svenska

Kotitalous-lehti 3/2004

"Ei vara venettä kaada"

Naiset ovat aktiivisesti alkaneet kouluttautua ja hankkia lisätietoa poikkeuksellisten tilanteiden varalta. Yksi varautumiskeino on kotivara eli oma ruoan varmuusvarasto, jonka avulla perhe voi selviytyä poikkeuksellisesta tilanteesta, oli se mikä tahansa.

Poikkeuksellinen tilanne syntyy yleensä äkkiarvaamatta: jalka menee poikki, sähkö katkeaa pitkäksi aikaa tai hankala jakeluhäiriö estää kaupan varastojen täydentymisen. Silloin on hyvä, kun kotona on ruokaa.

Kuvat: Auli Puhakka

Kotitalous 3/2004

  • Kaksi tärkeää seminaaria
  • Hyvää sydämelle
  • Kulttuurikin vaikuttaa sydänterveyteen
  • Kotitalousopettajien liiton hallitus
  • Yrittäjyydellä hyvinvointia tulevaisuuden seniori-Suomessa
  • Ruis - salainen aseemme
  • Arjen turvallisuudesta on kysymys
  • "Ei vara venettä kaada"
  • KIURU 2004 - harjoitus naisille
  • Huoltovarmuuskeskuksen on varauduttava pahan päivän varalle
  • Sotilaskoti on monessa mukana
  • Rajajääkärin keidas
  • Migreeni alkaa usein murrosiässä
  • Kodinkoneet tutuiksi jo peruskoulussa
  • Kuka pesee Suomen pyykit?
  • Mainokset aikansa kuvaajina: pesuainemainontaa
  • Kotitekoista saippuaa
  • Paljon puhetta D-vitamiinista
  • Suomalaista emmentalia 150 vuotta
  • Taajamasta tilalle: luomuviljelyyn tutustumassa
  • "Kotitalouden kompassi" Aseman Lapset ry:lle
  • Ravitsemusosaajilta apua ruokavalion ongelmiin
  • Kenen kuva - kenen ääni?
  • Strutsi on jännittävä tarhaeläin
  • Spagetti on perusruokaa Somaliassakin
  • Huivi suojana
  • Romanien tapakulttuurista
  • Ammatillinen opettajuus muutoksessa: onko opettaja äiti, poliisi vai ohjaaja?
  • Oppilaan oma kieli ja kulttuuri unohdetaan usein koulussa
  • Kansainvälistä yhteistyötä Reinin rannalla: IFHE:n kokous

Kotitalous-lehti 2/2004

Tärkeä kartoitus kotitalousopetuksen nykytilasta

Menossa on tärkeä kartoitus, jonka tuloksia odotellaan suurella mielenkiinnolla. Suomalaiset ja ruotsalaiset peruskoulun kotitalousopettajat ovat saaneet kertoa kokemuksiaan ja näkemyksiään oppiaineen nykytilasta, sen arvostuksesta ja opetuksen toteuttamisesta. Kyselylomake on internetissä 31.3. saakka osoitteessa www.edu.helsinki.fi/kktl/kysely.

Ensimmäisiä yhteenvetoja on odotettavissa jo lomien jälkeen, kertovat tutkimuksesta Suomen osalta vastaavat Päivi Palojoki ja Ilkka Tuominen. Ruotsissa tutkimus on osa laajempaa NU-03 -projektia, jossa arvioidaan kaikki peruskoulun oppiaineet.

Kansikuva: Martti Lintunen/Kirkon ulkomaanapu

Kotitalous 2/2004

  • Yhdessä ja erikseen, Pirjo Korvelan väitöskirjasta
  • Oppilaitosten Otava 2 -hanke vauhdissa
  • Aiotko konsulentiksi tai konsulentteja ohjaamaan?
  • Ammattikorkeakoulussa työelämäyhteistyö sisältyy opiskeluun
  • Oro för ämneslärarutbildningen i huslig ekonomi
  • Verkligheten för ämneslärarutbildningen i huslig ekonomi
  • Yhdessä elämisen ja tekemisen taidot, Katriina Sulosen väitöskirjasta
  • Hilkka Pietilälle vuoden 2003 tietokirjailijapalkinto
  • Pyhä Birgitta, näkijä ja tekijä
  • Birgittalaisluostari kotitaloudellisena sivistäjänä
  • Helsingin Kotitalousopettajat 70 v.
  • Omasta asiasta uskaltaa puhua
  • Tarmoa työnohjauksesta!
  • Terveiset IFHE:n konferenssista Tukholmasta
  • Poroa ovelle
  • Oppimisen arviointimenetelmät kotitalousopetuksessa
  • Menossa tärkeä kartoitus kotitalousopetuksen nykytilasta
  • Elämän ruuhkavuodet
  • Toiminnallista terveystietoa
  • Kouluja palkittiin päihteidenkäytön ehkäisystä
  • Jotta äidinrakkaus toteutuisi
  • Oletko kuullut Naistenkartanosta?
  • Meikäpoika kannustaa poikia pärjäämään
  • Kotitaloudet murroksen kynsissä
  • Ikääntyneelläkin on oikeus hyvään kotoutumiseen
  • "Sinä päivänä kun tingimme laadusta, voi tehtaan portit sulkea"
  • Kohti kestävää kulutusta
  • Luotettava Joutsenlippu
  • Työharjoittelusta vakipaikkaan, kuluttajaneuvojana Electroluxilla
  • Kalaa & sinappia
  • Valiton ravitsemusneuvottelukunnan Studia Generalia -tilaisuudet
  • Kauha suuhun ja takaisin pataan?
  • Ruoanvalmistus oppiaineena
  • Ravitsemusneuvonta on herkkä kysymys
  • Älypakkaus varmistaa elintarvikkeen laadun

Kotitalous-lehti 1/2004

Kasvisten väreissä on voimaa

Kasvikunnan runsaat värit ilahduttavat ja houkuttelevat ruokailijaa. Väreillä on suuri merkitys sekä silmanruokana että sisäisesti elintoimintoihimme. Kotimaiset kasvikset ovat ottaneet teemakseen Väreistä voimaa ja antaa kätevän neuvon: nauti viittä väriä päivässä! Näin tulee nautittua erilaisia kasviksia monipuosesti ja samalla suositeltava puolen kilon annoskin helposti täyteen.

Maailmalla liikkuu runsaasti erilaisia laihdutusdieettejä, mutta niistä ei kannata hullaantua. Valtion ravitsemusneuvottelukunnan viralliset suositukset ovat edelleen erinomainen pohja terveelliselle ravitsemukselle ja oiva kivijalka myös ravitsemusopetukselle.

Kansikuva: Sanna Peurakoski/Finfood Kananmunatiedotus

Kotitalous 1/2004

  • Elämäntehtävänä elintarvikevalvonta, Jaana Husu-Kallion haastattelu
  • Maailman kotitalouspäivä 17.3.2004.
  • Kotien välimatkaa 8696 km
  • Tapatuntemus on jokaisen etuoikeus
  • Tapakulttuurin raami on uskontojen sisällä
  • Kun Cotes 50 vuotta täytti
  • "Kotimaisia marjoja ja kasvistanoleja"
  • Kasvisten väreissä on voimaa
  • Mitä ruokaa eilen - mitä tänään - mitä huomenna?
  • Valtion ravitsemusneuvottelukunta täyttää 50 vuotta
  • Maukas ja turvallinen kananmuna
  • Pyhiinvaeltajan herkutteluhetki: mustekalaa Melidessä
  • Lähiruokaa vai luomuruokaa?
  • Restonomien ja tradenomien yhteinen soppa
  • Lähiruokaa Hämeestä
  • Lähiruoka osana maaseudun selviytymisstrategiaa
  • Perinnemakuja maakunnista
  • Lasinpuhdistajan toivomus: ota kierrätys vakavasti
  • Eräs teoria ja sen käytäntö
  • Lisää kasviksia!
  • Monen vanhuksen ravitsemuksessa on häiriöitä
  • Hiilihydraattien rajoittaminen - huuhaata vai tiedettä?
  • Eurooppalaisten ruokatottumuksia ja terveyttä tutkitaan
  • Ruoka on messun arvoinen asia
  • Karoliinan kahvimylly pyörii maalaisidyllissä
  • Pankaapa merkille!
  • Komeita kirjoja
  • Arjen hallintaa nykymaailmassa
  • Moni asia vaikuttaa nuorten ruokavalintoihin
  • Ruokalaskuri opetuksen avuksi
  • Ota maailma haltuun - valmista ruokaa
  • GMO - hyvää, pahaa, ruokaa vai rahaa?
  • Bioteknologiaa
  • Mehiläinen muuttaa meden hunajaksi
  • Ansiomerkkejä ansioituneille kotitalousopettajille