Kotitalous-lehti 6/2003

Kotitalousopettajien liitto 85 vuotta, Kotitalouden tukirengas 10 vuotta

Kun Kotitalousopettajien liitto täytti 75 vuotta, järjestettiin eduskunnassa seminaari "Visio suomalaisesta kodista 2018". Samalla perustettiin eduskuntaan pysyvä kotitalousalan työryhmä, johon pyydettiin edustaja kaikista eduskuntaryhmistä. Mukaan toimintaan tulivat myös kotitalousalalla toimivat eri tahot. Kuluneen kymmenen vuoden aikana Kotitalouden tukirengas on mm. järjestänyt kiinnostavia seminaareja ja nostanut päättäjien tietoon useita kotitalouksia koskevia asioita.

Kotitalousopettajien liiton tunnustuspalkinto erityisen ansioituneille jäsenilleen on kultainen lusikka. Merkkivuonna se haluttiin antaa nuorelle kotitalousopettajalle. Tunnustuspalkinnon sai tamperelainen Virpi Oksala. Lue lisää sivuilta 4 ja 5.

Kansikuvassa on muuttomatkalla Etelä-Suomeen pysähtyneitä, suuria Kanadanhanhia.

Kansikuva: Lauri Kolehmainen

Kotitalous 6/2003

  • Tunnustusta nuorelle kotitalousopettajalle
  • Kotikulttuuria ja arjen estetiikkaa, Kotitalousopettajien liiton 85-vuotiskoulutuspäivä
  • Tarvitseeko lähiruoka brandausta?
  • Ainutlaatuinen Foodchain-hanke
  • Asuminen osana kotitalousopetusta
  • Juhla katkaisee arjen
  • Parasta ennen 01012015
  • Lehti on arvioitu
  • Arabia 130 vuotta
  • SOS-lapsikylästä hyvät eväät elämään
  • "Läheisille ja itselle siistit olot, jaksamista ja nautinta-aikaa"
  • Kokonaisvaltaista terveyttä ja hyvinvointia
  • Työssä on joskus kestämistä
  • Nuorten syrjäytyminen on todellinen uhka
  • Kestävän kehityksen seminaari
  • Koulut saivat omat ympäristökriteerit
  • Kompostikisa stadissa
  • Lasinpuhdistajan toivomus: ota kierrätys vakavasti
  • Tietoa enemmän, jätettä vähemmän
  • Liesi voi aiheuttaa sähköpalon
  • Ota tekniikka haltuun, kotitalouskoneet käyttäjän palvelijoina
  • Nuorten Safkamatka Eurooppaan
  • Ruokaelämyksiä Italiassa
  • Galileo Galilein jalanjäljillä Padovassa
  • Muslimit työtovereina
  • Bisneskohteena Arabimaat
  • Kosken kirjoittama Banappelsiini
  • Lappilaisia ruokia perinteen pohjalta
  • Työssäoppimisjaksolla Suomessa
  • Koulumaidolle oma organisaatio
  • Gurmeeta vai karmeeta -ruokaseminaari
  • Perhe ja ulkona syöminen
  • Huvikumpu 2 auttaa lähi- ja luomuruokaan siirtymisessä
  • Ruokarajoitukset osa kotitalousopetusta
  • Suomen komein lukio

Kotitalous-lehti 5/2003

Kotitaloustiede on nuori tieteenala

Joensuun yliopiston kotitaloustieteen professori Anna-Liisa Rauma sanoi virkaanastujaisesitelmässään Savonlinnan opettajankoulutuslaitoksella mm. näin:

"Kotitalouden toiminnan teorioista johdettu kotitalousnäkökulma antaa mahdollisuuden erilaisten tutkimusotteiden käyttöön. Tutkimuksellinen tiedon intressi voi olla teoreettinen, tekninen, hermeneuttinen, fenomenologinen tai emansipatorinen. 

Kotitaloustiede on nuori tieteenala. Sillä on ainakin kolme tehtävää

  • Se selvittää kotitalouteen ja kotitalouden toimintaan liittyvien asioiden, ilmiöiden ja tapahtumien teoreettisia perusteita.
  • Se palvelee kotitalouden aineenopettajien koulutusta tuottaessaan opetuksessa tarvittavaa käsitteistöä, oppiainetta jäsentäviä rakenteita ja erityisesti uutta tietoa kotitalouksien arkipäivän toiminnasta.
  • Se kuvaa inhimillisten ja aineellisten voimavarojen käyttöä, kehittämistä ja ohjaamista yksilön, perheen ja yhteiskunnan hyväksi."

Lue lisää sivulta 4.

Kansikuva: Auli Puhakka

Kotitalous 5/2003

  • Kotitaloustieteen professori Anna-Liisa Rauman virkaanastujaisesitelmä
  • Valokeilassa Opetushallituksen pääjohtaja Kirsi Lindroos
  • Turun seuden kotitalousopettajien puheenjohtaja: "Politiikan murros kiinnostaa"
  • Keittokirjat kertovat: kolme kirjaa eri vuosikymmeniltä
  • Ensimmäiset keittokirjamme
  • Suola on vanha seuralaisemme
  • Nuoc mam - kala happanee kastikkeeksi
  • Paljon näkee kun tekee, haastateltavana Tuula Ahola
  • Tahdolla ja tunteella tasa-arvoa, naisliikkeen historiaa
  • Koulukeittoyhdistys ja koulupuutarhat
  • Safkaa, liikkaa, relaa - opinnäytetyö kampanjan toimivuudesta
  • Kotitalouden taitojen arviointi laadullisilla tasoilla
  • World Skills Helsingissä 2005
  • Diabetes koulussa
  • Lasten ylipaino on yleistynyt
  • Pienetkin nauttivat säännöllisyydestä
  • Kommentti GI-keskusteluun
  • Kallis keliakia
  • Kuluttajalaki 25 v.
  • Kokemuksia kentältä: vähemmän on enemmän
  • Terveisiä Düsseldorfista: International WFK Detergency Conference
  • Vihreä kemia
  • Myyttiset mikrokuidut
  • Varastokin on laadukas oppimisympäristö
  • Tuulimyllyn tarina
  • Kotitalousopettajan työn psyykkinen kuormittavuus
  • Upo täyttää vuosia
  • Ota voimavarasi käyttöön
  • Haasteena henkilöstön hyvinvointi
  • Uusia näköaloja
  • Hyvä työilmapiiri tuo tulosta
  • Hiljaista tietoa kannattaisi siirtää
  • Uutta materiaalia kuluttajakasvatukseen
  • Myyjä alallaan, esittelyssä lehden mediamyyjä
  • "Från Venus och från Mars. Om jämställdhet som organisatoris fars", en doktorsavhandling från Åbo

Kotitalous-lehti 4/2003

Hyvä kehitys hiipumassa

Kansanterveyslaitoksen uusi Finravinto-tutkimus valmistui keväällä. Hyvät muutokset suomalaisten ravitsemustottumuksissa ovat pysähtyneet. Huonojakin ilmiöitä on näkyvissä. Virvoitusjuomien ja makeisten kulutus on kasvanut. Kovan rasvan käyttö ei ole vähentynyt eikä pehmeiden rasvojen osuus ole kasvanut. Suolaa syödään edelleen liikaa ja kasviksia aivan liian vähän. Kouluihin tulleet karkki- ja limuautomaatit huolestuttavat asiantuntijoita.

Lue lisää sivulta 35.

Kotitalous 4/2003

  • Promootioperinnettä jo 360 vuotta
  • Korvelan Pirjo väitteli
  • Miten jaksan työssäni, Akava tutki
  • Uuden alku kotitalous- ja käsityötieteiden laitoksen tupaantuliaiset
  • Eeva Saloselle journalistipalkinto
  • Konstruktivismi kotitalousopetuksessa
  • Odottavatko seitsemäsluokkalaiset kotitalousopetukselta teoriaa vai käytäntöä?
  • Työ kierrättää, tapasimme Marja Kauppisen
  • "Meidän Hanna menestyi"
  • Jos kaikki ei ole kohdallaan
  • AMES pähkinänkuoressa
  • TAT tutki: opet kertoivat mielipiteensä koulusta
  • Titanicin ruokalistat elävät
  • Brevet från Vasa
  • Kokemuksia kentältä: Viulunsoittaja katolla
  • Hyvät, pahat ja näkymättömät mikrobit
  • Iloa päivään
  • Laatuketju herättää
  • Kumiperunaa tai herkkuja ruokapöytään
  • Tuttu luomumerkki
  • Yhdessä eteenpäin, tutkimus lähi- ja luomuruoasta ammattikeittiöissä
  • Luomumessuilla Saksassa
  • Kasvikset ja kala hyvä perusta sydänystävälliselle ruokavaliolle
  • Finravinto 2002 -tutkimus: Hyvä kehitys hiipumassa
  • Kuitu on ravitsemuksen vahva lenkki
  • Työtehoseuran kotitalousosasto 60 v.
  • Artistin maksaa ja muita klassikoita
  • Eilisvisio - arjen historiaa koululaisille
  • Pakkausten lumoa, Pyhtään pakkausmuseo
  • Monta rautaa tulessa, tapasimme Kirsti Heinosen
  • Iästään tietoiset lapsemme
  • Puheenvuoro: seksikasvatus takaisin kouluun
  • Tunnetko Tyttöjen talon?
  • Sukupuoli koulussa
  • Huumekokeilut yleistyneet
  • Huumetalouden ikävä kuva

Kotitalous-lehti 3/2003

Kuluttajan vastuu ruoastaan on kasvanut

Julkisen vallan harjoittama ravitsemuspolitiikka on ollut Suomessa vähäistä, toteaa tutkija Auli Suojanen väitöskirjassaan Suomalaista ravitsemuspolitiikkaa vuosina 1939-1999. Ruoan riittävyydestä ja elintarvikkeiden turvallisuudesta on huolehdittu, mutta laadullisia tavoitteita ei ole tuettu. Ravitsemuspolitiikka on jäänyt tärkeämpien asioiden jalkoihin ja vastuu ongelmien ratkaisusta kuluttajille.

Lue lisää sivuilta 8-10.

Kansikuva: Jouko Veikkolainen

Kotitalous 3/2003

  • Unkarin paprikaruoat lahja muulle Euroopalle
  • Tokajin jaloa juomaa
  • Tutkittua: Suomalaista ravitsemuspolitiikkaa 1939-1999
  • Tulevaisuuden trendit ja kuluttajat
  • Juhlan merkkinä krokaani
  • Kuohuvat maljat
  • Kevään airut: uudet kuosit
  • Onko luomu terveellistä ja turvallista?
  • Leena Kirjavainen FAO:n edustajaksi Laosiin
  • IFHE: Veteen heitetty verkko ei vielä riitä
  • Lehtori Tellervo Väänänen on poissa
  • Mummoilua täysin siemauksin!
  • Nauti elämästä uusperheessä
  • On aika muistuttaa kasvatusvastuusta
  • Kaukokaipuu vei Bosniaan
  • Yhdessä yli 300 kotitalousopettajaa
  • Kotitalousyrittäjältä apua arkeen
  • Lahden kotitalousopettajat 50 v.
  • Kaksi kaupunkia, kahdet muistot
  • Tarpeellisia taitoja, hyviä ohjeita
  • Leivontakurssi - koulun suosituin valinnaiskurssi
  • Uutta kompostointitekniikkaa
  • Kaksi naiskeksijää
  • Kasvisruoka kiinnostaa
  • Raastava nälkä
  • Capen maku kiehtoo
  • Uutta markkinoilla
  • Asiantuntevaa sähköneuvontaa
  • Keittiöt uusiksi!
  • Keittiöesineitä nuorilta muotoilijoilta
  • Keittiö, elämyksiä ja tärkeitä mittoja

Kotitalous-lehti 2/2003

Hevonen Nicaraguan naisille

"Mikä oli hienoin kokemuksesi Nicaraguan matkallasi?" on usein esitetty kysymys iittiläiselle kotitalousopettaja Eija Viitaselle. Viitanen vieraili viime vuonna tutustumassa mm. Nicaraguan kouluoloihin, naisten asemaan ja ravitsemustilanteeseen. Hevoseen tarvittavia varoja toivotaan suomalaisilta, jotta kylästä kylään kulkevien opettajien liikkuminen helpottuisi.

Lue mielenkiintoinen matkaraportti sivuilta 4-6.

Kansikuva: Jouko Veikkolainen

Kotitalous 2/2003

  • Kodin tulevaisuusverstaalta yhteistyötalkoisiin
  • Hevonen Nicaraguan intiaaneille
  • Näkemyksiä ruokapalvelualasta vuonna 2015
  • Seitsemän oppilaitoksen kansainvälinen työssäoppimishanke
  • Haaga Instituutille uusia tiloja
  • Kokenutta järjestönaista tarvitaan moneksi: Päivi Koppanen
  • Uusi ilme koulukeittiöön
  • Portaat luomuun
  • Tavoitteena hyvä arki - Kuluttaja-asiamiestä tapaamassa
  • Alkuperämaa tuntematon
  • Kukkivan keittiön ruoka maistuu
  • Taitavaksi kuluttajaksi
  • Karjalanpiirakalle nimisuoja
  • Alkuperämerkinnät takaisin!
  • Kotitalous: tarpeellinen oppiaine
  • Nuoren mielenterveysongelmiin puututtava ajoissa
  • Lähiruokaa etelä-savolaisiin ammattikeittiöihin
  • Sukutarinaa ruokakaapista
  • Laaja kouluruokailututkimus valmistui
  • Kotitaloudet - vastavoima markkinavoimille
  • Kotitaloutta ala-asteen luokassa
  • Vaatimukset veden laadusta kasvaneet
  • Jos täytätte mun lasini...
  • Kahvileipää puolesta mielen ja kielen
  • Paperisodasta ulosottoon?
  • Oppilaan arvioinnin vai oppimisen arvioinnin kohteet?

Kotitalous-lehti 1/2003

Nainen auttaa naista

UNIFEM eli YK:n Naisten Kehitysrahasto toimii myös Suomessa. UNIFEM muistuttaa naisiin kohdistuvan väkivallan ongelmasta kaikkialla maailmassa. Rouva Eeva Ahtisaari, jolle UNIFEMin toiminta on läheistä, kirjoittaa kirjassaan Juuret ja siivet, miten hänelle itselleen koulutus antoi siivet. "Sen tähden toivon, että koulunkäynnin mahdollisuus suodaan maailman kaikille tytöille ja naisille. Olen myös vakuuttunut, että tyttöjen kouluttaminen on ainoa tapa luoda uuden paremman elämän juuristoa ja saada aikaan kestävää kehitystä."

Lue lisää sivuilta 16-19.

Kansikuva: Jouko Veikkolainen

Kotitalous 1/2003

  • Imatran koski pauhasi ja kieli lipsutti jäätelöä
  • Elintarvikkeiden akryyliamiditilanne Suomessa
  • Kasvifenoleista
  • Elämyksiä ruoasta kaikilla aisteilla
  • Anna-Liisa Sysiharju kunniatohtoriksi keväällä
  • Vaikuttaako ateriatiheyden lisääntyminen terveyteen?
  • Mentorointi käynnistyy paikallisyhdistyksissä
  • Erilaisuuden kohtaaminen
  • Nainen auttaa naista
  • UNIFEM elämässäni
  • Nälkä - kaikilla on oikeus ruokaan
  • Viikkometodi kiireiselle perheelle
  • Peruna on pyöreä, peruna on soikea
  • Tulista lämpöä thai-ruoasta
  • Vakiolaatua vai uusinta tietoa?
  • Helsingin Kotitalousopettajien uusi puheenjohtaja
  • Kotitaloutta pohjoismaisittain
  • Kevyt vihreä keittiö peruskoulussa
  • Kaura, hyvät ominaisuudet maukkaassa muodossa
  • Gluteenittomasti herkutellen
  • Oppimisen, opetuksen ja arvioinnin yhteys
  • Nuori opettaja tarvitsee kunnon työvälineet
  • Sinut diabeteksen kanssa
  • Funktionaaliset elintarvikkeet yleistyvät tulevaisuudessa
  • Rukiin terveysvaikutukset kiinnostavat tutkijoita
  • Kotitalousopetusta 110 vuotta Tampereella