BF18 530x80px fi

Kotitalous-lehti 6/2002

Tuoteneuvoja - tulevaisuuden ammatti

"Ensi vuonna työmarkkinoille ilmestyy aivan uuden koulutuksen saaneita kotitalousalan ammattilaisia, tuoteneuvojia", kirjoittaa aineenopettaja Marja Heikkinen Espoon palvelualojen oppilaitoksesta. Heikkinen uskoo, että tuoteneuvojilla on varmasti paikkansa, mutta kysyy, miten saada tutkinnon suorittaneet ja työelämä kohtaamaan toisensa.

Tutkinto kuuluu kotitalous- ja kuluttajapalvelualan perustutkintoihin, kuten kotitalousyrittäjätutkintokin. Koulutus vastaa suunnilleen entistä kotitalousteknikon koulutusta. Opiskelijoita valmennetaan asiakaspalvelu- ja neuvontatehtäviin, eli työpaikka voi olla vaikkapa tukku- tai vähittäiskauppa, kodinkoneiden tai taloustavaroiden maahantuoja, verkkokauppa, teollisuuslaitos tai järjestö.

Lue lisää sivuilta 42-44.

Kotitalous 6/2002

  • Maissihiutaleet Suomessa 70 vuotta
  • Vuohilaakso valmistautuu jouluun
  • Kerässä kultaa, pellavaa ja aitoa villalankaa, Ulpu Järvinen - legendaarinen opettaja
  • Kotitalousopettajilla oli antoisa koulutuspäivä
  • Lehden lukijatutkimus
  • Ruoka on kulttuurin tuote, Anne Murcott Suomessa
  • "Perinneruoasta suomalaiseen keittiöön", Bertta Räsäsen ajatukset elävät
  • Roomalainen keittokirja
  • Kohti pedagogista arviointiajattelua, Marja Myllykankaan väitöskirja
  • Perusasteen uudistus etenee
  • Kaupan logistiikka ei suosi hamstrausta
  • Puhtaus on puoli ruokakauppaa, hygieniaosaamisen testauksesta
  • Nainen ajassa - 'ykkösmartta' lähikuvassa, Pirkko Ruuskanen-Parrukoski haastateltavana
  • Terveisiä peruskoulusta: arkea pyörittämässä
  • Kuopion talouskoulun taustalla vahva naisen historia
  • Tunnetko Kuluttajaliiton toimintaa?
  • Onko iällä väliä? Suomalaisen seniorin pankkipalveluvalinnoista
  • Kulutuskulttuurit ja kulttuurin kulutus -seminaari
  • Kutsumuksena peruskoulu, Merja Alitalon haastattelu
  • Kotitalousluokka pelottaa?
  • Tuoteneuvoja - tulevaisuuden ammatti
  • Kirjoista iloa syksyn iltoihin
  • Uutta markkinoilta

Kotitalous-lehti 5/2002

Pääkirjoitus 5/2002

Kotitalous-lehden nimi täyttää 50 vuotta. Lehti on ollut Kotitalous vuodesta 1952 alkaen ja sitä ennen Kotitalousopetus perustamisestaan, vuodesta 1937 lähtien. Kotitalous on hyvä, lämmin sana, joka kattaa monia asioita. Arviolta puolet lukijoista on peruskoulun kotitalousopettajia, mutta toinen puolikas edustaa muita sektoreita. Lukijoista löytyy niin nuoria alan opiskelijoita kuin kokeneita ammattilaisiakin esimerkiksi suurtalousalalta, ammatillisista oppilaitoksista, korkeakouluista sekä neuvonnan, viestinnän ja markkinoinnin tehtävistä. Tuoreen lukijatutkimuksen tulokset esitellään lehden seuraavassa numerossa.4

Kotitalous 5/2002

  • Viikinkijuhlaa Hämeessä
  • Mikä on kunnon ateria
  • Kasvatusta ympäristövastuullisuuteen
  • Hiivalla hyvää
  • Nauti vapaasti viljasta
  • IFHE Council 2002 - mitä pohdittiin, mitä päätettiin
  • Opettaja ja opiskelijat oman työnsä tutkijoina; Pirjo Äänismaan väitöskirja
  • Kotitalousopettajatkin muistavat sinua, Aurora Karamzin
  • Helsingin kotitalousopettajan koulutus valmistautuu muuttoon
  • Träff som gav mera kunskaper
  • Kodin jätehuolto tehokkaaksi
  • Akkainvaltaa ja pyykkäystä eli Pesulan likat
  • Kotitalousteknologian kehityspiirteitä
  • Herkuttelu sallittu, sanoo Keliakialiitto
  • Hirvi hirvestäjän ruokavaliossa
  • Kansantaloustuotanto ja BKT
  • Hushållsvetenskap vid Göteborgs Universitet
  • Tunteita ravistelevaa lukemista
  • Omin siivin oppimaan
  • Työ on poissa, ilo jäljellä. Raili Virran haastattelu
  • Irtopakastettu - helppoa ja herkullista
  • Opetuskokeilu verkossa Helsingin ja Joensuun yliopistojen yhteistyönä
  • Suomen vanhin maaseudun naisten oppilaitos 110 vuotta

Kotitalous-lehti 4/2002

Kansainvälistä vaikuttamista

Helsinkiin kokoontui heinäkuussa parisataa kansainvälistä kotitalous- ja kuluttaja-alan ammattilaista. Tutkijakongressin teemana oli "Consumers and Families as Market Actors". Tässä nelipäiväisessä kongressissa pohdittiin mm. mahdollisuuksia edistää kuluttajanäkökulmaa tuoteketjun eri vaiheissa. Helsinkiin kokoontui yli 200 tutkijaa 19 maasta.

Osa kansainvälisistä vieraista jäi tänne vielä seuraavaksikin viikoksi, jolloin pidettiin IFHE:n eli Kotitalouden maailmanliiton valtuuston kokous. Kokousvieraat edustivat kaikkia maanosia ja heitä oli 25 maasta. Avausistunnossa pääpuhuja oli prof. Pekka Puska WHO:sta.

Lehdessä kerrotaan myös kahdesta kotitalousalan vahvasta vaikuttajasta: prof. Maija Pekkarisesta ja amerikkalaisesta prof. Beatrice Paoluccista.

Kotitalous 4/2002

  • Oikeat olympialaiset
  • IHFE Council in Helsinki
  • Terveyden edistäminen globalisoituvassa maailmassa
  • Kotitalous- ja kulutustutkijoita 19 maasta Helsingissä
  • Beatrice Paolucci, kotitalouden visionääri
  • Suomalainen Konkordia-liitto
  • Rohkeita naisiamme: Maija Pekkarinen
  • Seikkailuni luokanvalvojana
  • Kuulumisia kentältä
  • Tapakasvatus - vain ruokailutapojen opettelua?
  • Kotoutuminen on monitahoinen prosessi
  • Onko meillä rasismi avointa vai piilossa?
  • "Oi, ihmiset toistanne ymmärtäkää, niin ette niin kovat oisi!"
  • Maahanmuuttajien ravitsemusneuvonnasta opas Raija Partaselta
  • Julia Ojala, kotitalousopettaja ja kulttuuritulkki
  • Kun oppilas on maahanmuuttaja
  • Saman auringon alla, sateen sattuessa saman katoksen alla
  • Engel on edelläkävijä
  • Täydennyskoulutus puhuttaa
  • Kotitalousneuvonnan mahdollisuudet voimaantumisen tukena
  • Uusia kirjoja painonhallintaan ja säilöntään
  • Mistä on pieni Nicemedia tehty?
  • Minna Canthin leivos on rehevä kuin rouva itse
  • Näytön paikka: tiedossa osaajia työelämään
  • Terveisiä peruskoulusta: Oppiaineet yhteistyössä
  • Mitä Suomi syö vuonna 2017?
  • Kuusamolaista kouluruokaa
  • Salmiakkia, salmiakkia
  • Kertomus Neidosta
  • Ennalta ehkäisevä huumetyö kuuluu jokaiselle

Kotitalous-lehti 3/2002

Tekstiilit ja ympäristö (s. 37)

Suurin osa tekstiilien aiheuttamasta ympäristökuormituksesta energiankulutuksen ja päästöjen osalta syntyy pesun ja huollon yhteydessä. Kuluttajat ovat siis avainasemassa. Pesu ja huolto aiheuttavat noin kaksi kolmasosaa tekstiilin elinaikana syntyvistä päästöistä ja energiankulutuksesta. Valmistusprosessin aiheuttama ympäristökuorma on sidoksissa siihen, missä maassa tai maanosassa tekstiili valmistetaan.

Kotitalous 3/2002

  • Ruokamatkalla Virossa
  • Aune Saloheimoa muistaen
  • Kotitalousopettajat Riihimäellä: Yhteinen ympäristömme
  • Ympäristöhuolet naisten asia?
  • Vaikuttaminen on nyt entistäkin tärkeämpää
  • Pohjoismaista tutkimusyhteistyötä luomassa Tallinnassa
  • På konferens i Tallin
  • Kotitalouskoneiden käyttöturvallisuus jää liikaa käyttäjän taitojen varaan
  • Työtehoseurassa tapahtuu
  • "Tätä on ollut ilo tehdä!" Leena Rukko kertoo
  • Digi-TV siiirtää vallan katsojalle
  • Arkea monesta näkökulmasta
  • Arjen kulttuurin keskiö?
  • Arjen visiot - ruokapöytä kautta aikojen
  • Saksan kuninkaallinen posliinitehdas
  • Suomalainen ja ruoka
  • Suomalainen ruoka on lähiruokaa
  • Syömisen rakenne ja kulttuurinen vaihtelu
  • Tekstiilitaiteilijan juhlayllätys: Könösen petolliset kakut
  • Haarukan tarina
  • Kuluttajien ympäristömyötäisyys tekstiilien hoidossa
  • Puhtausteknologista osaamista tarvitaan kaikkialla
  • Tekstiilit ja ympäristö
  • Kontulan Helykoti rakennettiin kokemuksella
  • Käynti kaatopaikalla
  • Solujen saloja
  • Nuori rakastaa kulutusta, mutta vihaa matematiikkaa?
  • Elinkaariajattelulla ekotehokkuteen -seminaarista
  • Kurkistus laulajakuninkaan keittiöön

Kotitalous-lehti 2/2002

Mentorointi yhdistää ja avartaa asiantuntijuutta.

"Tärkeintä on aito kiinnostus oman osaamisen jakamiseen. Mentori toimii persoonallaan ja hyvin erilaiset persoonat voivat olla hyviä mentoreita. Mentorin tehtävänä on luoda aktorille mahdollisuuksia kehittyä ja ja löytää ratkaisuja tätä askarruttaviin kysymyksiin." Mirja Hannula.

Kotitalous 2/2002

  • Lapin paras vihannes: poro
  • Pohjoisen hehkua Tampereella
  • Opettamisesta oppimaan oppimiseen
  • Kalanruotodiagrammi
  • Ajatuksia kotitalousopettajan työstä
  • Perheyrittäjyys on joustava elämäntapa
  • Hyvä itsekkyys elämänilon sytykkeenä
  • Laadulla menestystä Pohjois-Karjalassa
  • Kuluttajakasvatuksen aineistoa
  • Kotityöpalvelu pelastamassa hyvinvointimallia!
  • Kotitalousalan peruskoulutus on uudistunut
  • Positiivista naisenergiaa
  • Naisnäkökulmia kulutustutkimukseen
  • Kotitalouden tukirengas
  • Mentorointi yhdistää ja avartaa asiantuntijuutta
  • Valmisruokaa vai kotiruokaa?
  • Oriental Food Circus
  • Työhyvinvointi ei ole sattumaa
  • Lohikäärmeen maa hurmaa

Kotitalous-lehti 1/2002

Sananparsista iloa ja elämänviisautta myös oppilaille

Oululaisen kotitalousluokan taululla on viikottain vaihtuva sananlasku tai sanonta, joka aina liittyy viikon teemoihin. Oppilaat oikein odottavat uutta sananpartta, kertoo kotitalousopettaja Kirsti Kuusisto.

Mitä syöt, sitä olet.
Syötä vierasta sanoilla kunnes keitto kerkeävi.
Kala järjen kasvattaa.
Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa.

Kotitalous 1/2002

  • Brahean pidot Lieksassa
  • Internetillä ja aikakauslehdillä yhteisiä suurkuluttajia
  • Kasvisruokaa verkossa
  • Nuoren köksänmaikan oppivuodet Oulussa
  • Terveys ja ruoka - muuttuvat käsitykset
  • Lujan luuston reseptit
  • Gluteenittomien viljavalmisteiden vaikutus ruokavalioon
  • Muinaisvilja tekee paluuta: speltti
  • Banaanin tie tropiikista koti-Suomeen
  • Vee-diagrammi korkealaatuisen oppimisen apuna
  • Miten luomu löytää kuluttajan kassiin
  • Tutkittua, mm. kasvisterolien vaikutus veren korkean kolesterolipitoisuuden hoidossa
  • Riskinhallinta ja tuoteturvallisuus
  • Elämänmakuinen maanantai Kurikassa
  • Kalojen vieraat aineet - onko syytä huoleen?