BF18 530x80px fi

Kotitalous-lehti 7-8/2001

Tikittääkö pesukoneessasi aikapommi? (s. 22)

Vesistöjä rehevöittävä fosfaatti vaihdettiin 1990-luvun alussa ympäristöystävällisempään zeoliittiin. Samaan aikaan alkoivat pyykkärien murheet: tuli allergiaoireita, pyykki jäi harmaaksi ja vähitellen alkoi tulla myös erilaisia pesukonevikoja. Sattumaako? Kysymystä on nyt selvitelty toistakymmentä vuotta, eikä yksiselitteistä vastausta vieläkään ole saatu. Kyseessä onkin mitä ilmeisimmin monen tekijän summa.

Kotitalous 7-8/2001

  • Kotitalous-lehden syntyvaiheita
  • Kotitalouden merkitys yhteiskunnassa, seminaari Harjavallassa
  • Kulttuurihistoriallisia keitoksia
  • Piparit lumoavat
  • Kotitalousopettajat koolla Helsingissä
  • Ympäristö ja kuluttaminen uusin silmin
  • Kun tarvitaan julkisuutta
  • Tikittääkö pesukoneessasi aikapommi?
  • Tutkimukset nuorten kuluttamisesta ja suomalaisten energiansäästöasenteista
  • Kuvat avuksi kotitalousopetukseen
  • Kuituja ja hiilareita ruisleipäpäivänä
  • Opiskellaan vaihtoehtoisesti ammattiin
  • Huslig ekonomi för alla åldrar
  • "Eipäs ollut edes ikävää"
  • - Bökarsin emäntää, Raili Ikosta haastattelemassa

Kotitalous-lehti 6/2001

Rikas historia, monimuotoinen nykyisyys ja lupaava tulevaisuus (s. 12)

"Kotitalouden ydin eli ihmisen toiminnan rikkaus tulisi nyt nostaa voimakkaasti esille. Asiaa voisi havainnollistaa niin, että kotitaloudessa ruoka ei sinänsä ole olennaista, vaan ihmisen käyttäytyminen suhteessa ruokaan", määrittelee kotitaloustieteen professori Kaija Turkki Helsingin yliopistosta.

"Juuri nyt olisi yhteiskunnassa panostettava erityisesti kodin henkiseen pääomaan ja hyvinvointiin. Taloudellinen ja tekninen hyvinvointi tai osaaminen eivät yksin riitä terveen, tasapainoisen yhteiskunnan ylläpitoon. Kotitalousalan on nyt noustava rohkeasti esille."

Kotitaloustiedettä voi opiskella Helsingin yliopiston lisäksi Joensuun yliopiston Savonlinnan opettajankoulutuslaitoksessa. Ruotsinkieliset opiskelevat Åbo Akademi'n Vaasan yksikössä.

Kotitalous 6/2001

  • Ruusunnupputeetä, silkin kahinaa ja keisarien glooriaa
    - Kokemuksia ja elämyksiä kotitalousopettajien Kiinan-matkalta
  • "On niin ihmeen hyvä tulla kotiin taas..."
    - Opetusneuvos Anneli Vasaran haastattelu
  • Iloitaan ja nautitaan ruoasta
    - ravitsemuskasvatuksesta peruskouluissa
  • Rikas historia, monimuotoinen nykyisyys ja lupaava tulevaisuus
    - Professori Kaija Turkkia tapaamassa
  • KadeWen ruokaosastolla
  • Elämykset, terveys ja vaihtelu leimaavat 2000-luvun ruokatottumuksia
  • Työpaikkaruokailua tutkittiin Joensuussa
  • Kaksi opiskelijanäkökulmaa: lukiolainen ja aikuisopiskelija kertovat
  • Apua tekijänoikeuspulmiin Kopiraitista
  • Tulevaisuuden pesuainekuluttajat
    - "Uusi kuluttaja" on individualisti, ja onkin mahdollista hahmotella seitsemän uutta kuluttajatyyppiä, joiden kulutuskäyttäytyminen vaikuttaa jopa pyykinpesutottumuksiin.
  • Mainonta on ajan peili
  • Heli pakinoi
  • Tapaustutkimus teiniäidin arjesta
  • Verkkokurssit yleistyvät - osaako opettaja?
  • Kotitalousopettajille räätälöityä tietotekniikan koulutusta
  • Suomalaiseen voi luottaa
    - Vierailu Atrian uuteen logistiikkakeskukseen
  • Hei, tätä tekee tiedottava kotitalousopettaja!
  • Sokkona keittiössä
    - Näkövammaisten kokemuksia ruoanlaitto- ja kaupassakäyntitiloissa on tutkittu

Kotitalous-lehti 5/2001

Keittiöstä kasvattajaksi (s. 6 ja 8)

Koulun ruokapalveluhenkilöstö vahvistaa kasvatusta ja oppimista, toteaa KM Seija Lintukangas. Lähes koko ruokapalveluhenkilöstö kokee itsensä sitoutuneeksi ja kantaa vastuuta työyhteisössään mm. lasten ja nuorten opettamisesta hyville tavoille. Oheiskasvattajuutta ei kuitenkaan aina ole määritelty viralliseen työnkuvaan, eikä sitä kenties arvostetakaan riittävästi. Lisäkoulutusta kaipasivat lähes kaikki Lintukankaan tutkimukseensa haastattelemat henkilöt.

-Nyttemmin Opeko on käynnistänyt Heinolassa Keittiöstä kasvattajaksi -koulutusohjelman, jolla ruokapalveluhenkilöstöä valmennetaan nostamaan omaa työprofiiliaan.

Kotitalous 5/2001

  • Iloa ja elinvoimaa salaatinkukista ja versoista
  • Koulun ruokapalveluhenkilöstö vahvistaa kasvatusta ja oppimista
  • Killan koulukeittiö sertifioitu ensimmäisenä Suomessa
  • Vilja-alan asiantuntijat Suomessa
  • Högvalla - ett minne blott
  • Ajankohtainen huoli: elintarvikkeiden turvallisuus
  • Tulevaisuuden koti, kirjoituskilpailun satoa
  • Oikeus olla erilainen
  • Nykyistä laadukkaammin ja joustavammin
    - Nuorten seksuaalikasvatusta on tutkittu
  • Yrittäjyys on vastuun ottamista...
  • Selvitys vaihtoehtoisten laihdutusdieettien käytöstä
  • "Käytetään maidon tapaan"
  • Kaikki keinot ovat hyviä, paitsi ikävät!
  • "Soi kunniaksi Luojan" raikui Järvenpäässä
    - Miten Herättäjäjuhlien ruokahuolto järjestettiin
  • Kartanopuutarhasta mökkipalstalle
  • Näytä aikasi, aurinkokello
  • Unkarin keittiö

Kotitalous-lehti 4/2001

Painavaa järjestöasiaa ja yhteisen portaalin käyttöönotto (s. 5 ja 6)

Yksi Kotitalousopettajien liiton kevätkoulutuspäivän kohokohdista oli kotitalousalan yhteisen portaalipalvelun eli kotitalousnetin virallinen käyttöönotto. Yhteinen, valtakunnallinen tietoverkko www.kotitalous.net on kehitetty Joensuun yliopiston Savonlinnan opettajankoulutuslaitoksella yhdistämään kotitalousalan koulutusta ja tutkimusta, opettajia ja opiskelijoita.

- Koulutuspäivän aikana perehdyttiin lisäksi mm. järjestötoiminnan kehittämiseen.

Kotitalous 4/2001

  • Virtuaalisen toimintaympäristön kehittäminen kotitalousopettajille
  • Kotitaloustiedettä Savonlinnan Opettajankoulutuslaitoksella
  • Aistien herättelystä kokonaisvaltaiseen ajatteluun
  • Ideoita opetukseen, uusia työtapoja
  • Onko perhe lähdössä ulkomaille?
  • Ulkosuomalaisten lasten mahdollisuuksia käydä suomalainen peruskoulu
  • Sähköisen henkilökortin uhkana kuluttajien eriarvoistuminen
  • Rapport från ett studiebesök...
  • Ikäjohtaminen jokaisen yrityksen asiaksi
  • Kotitalousopettaja - ajan herra ja organisoinnin kuningas
  • Ikuinen takuu - vai ikuinen markkinointijippo?
  • Iloa ja tehoa toimintaan tuovat uudet kasvot, kiitos ja innostus
  • Suomalaisen pellavan uusi aika
  • Keittiölaboratorio havainnollistamisen ja tutkimuksen avuksi
  • Koneiden ja laitteiden käytön ongelmat ja hygieniariskit suurkeittiössä
  • Pyykinpesukäytännöt ennen ja nyt
 

Kotitalous-lehti 3/2001

"Pitääkö kodinpitoakin varten valmistaa opettajia?" (s. 13)

Anna Olsoni oli Suomen ensimmäinen koulutettu kotitalouspettaja. Hän myös käynnisti kotitalousopettajien koulutuksen Helsingissä v. 1891. Anna Olsoni (1864-1943) sai oman koulutuksensa Englannissa, jonne Suomen Naisyhdistys hänet lähetti. Matkaa tuki taloudellisesti Aurora Karamzin, joka toimi aktiivisesti naisliikkeessä.

Kotitalouden opettaminen herätti Anna Olsonin aikaan runsaasti intohimoja. Osa naisliikkeestä ja lehdistöstä suhtautui siihen jyrkän kielteisesti. Kysyttiin jopa pilkallisesti, pitääkö kodinpitoa varten valmistaa oikein opettajiakin!

Anna Olsoni laati ensimmäisen täysin Suomen oloihin tehdyn keittokirjan vuonna 1893.

Kotitalous 3/2001

  • Kodin merkitystä etsimässä - kotitalouden toimintaa kehittämässä
    - Professori Kaija Turkin avauspuheenvuoro Kotitalousopettajan koulutuksen 110-vuotisjuhlaseminaarissa
  • "Koti, koivu ja tähti" vai "veneen alusta, metsä ja sadepilvet" - kodin monet ulottuvuudet
  • Kotitaloustaidot perheiden arjessa
  • Pitääkö kodinpitoakin varten valmistaa opettajia?
  • Miksi kotitalousopettaja tarvitsee tutkijantaitoja?
  • Matkalla tieto- ja viestintätekniikan opintiellä
  • Asunnon hoito tieteiden ja tapojen risteyksessä
  • Kuluttajakasvatus: Kohti parempaa ja vastuullisempaa elämää
  • Kodin merkityksestä - filosofin puheenvuoro
  • Kuopion Kotitalousopettajien historiaa
  • Muistoja Siltasaarenkadulta
  • Näin naapurissa - katsaus Viron kotitalousopetukseen
  • Nuori tarvitsee omaa rahaa
  • Voiko oppikirja olla hyvä?
    - Kotitalouden oppikirjojen vertailua
  • Oriveden lukiossa kotitalous on integrointia, yrittäjyyttä ja kansainvälisyyttä
  • Luma-yhteistyötä yli oppiainerajojen
  • Annikki Schaumanin sohvannurkassa
  • Mitä 7. luokkalaiset tietävät luuston terveyden ja ravitsemuksen välisestä yhteydestä sekä osteoporoosista?

Kotitalous-lehti 1-2/2001

Koti tieteiden risteyksessä -seminaari (s. 34)

Kotitalousopettajan koulutus täyttää tänä vuonna 110 vuotta. Juhlavuosi aloitettiin Helsingin yliopiston Kotitalous- ja käsityötieteen laitoksella pidetyllä juhlaseminaarilla. Monipuolisessa seminaarissa todettiin muun muassa, että koti on kaikista ennakkoarvioista huolimatta osoittautunut sitkeähenkiseksi. Kotitalousopettajien koulutus on aina tähdentänyt sitä, että lapsille on jo koulussa kehitettävä perusvalmiudet oman kotitalouden hoitoon.

Kotitalous 1-2/2001

  • Elintarvikemaailman uudet haasteet
    - Elintarvikeviraston erikoistutkija Leena Mannonen kertoi uusinta tietoa mm. uuselintarvikkeista
  • Kauraa keliaakikoille
    - Keliakialiiton uudet suositukset
  • IdeaKeittiö vastaa aina kun kysytään
    - Van Der Bergh Foodsin kuluttajapalvelua haastattelemassa
  • VTT:n Minimal Prosessing-tutkimusohjelmassa syntyi runsaasti mielenkiintoisia tuloksia
  • Jo Shakespeare sanoi, että "syötelkää vatuilla ja viikunoilla"
    - Uutta kirjamarkkinoilla
  • Ruoka muuttuu - muuttuuko mieli?
  • Ovatko kasvisruokavaliot turvallisia?
    - Referaatti Duodecim-lehden artikkelista (1/2001)
  • Opettajan kansainvälistä työelämää Luxemburgissa
  • Savosta muutakin kuin kalakukkoa
  • Kotitalousalan ammattilaiset kokoontuivat Karkussa
  • Laatua pellolta pöytään