Tulevaisuutta varten

Omassa henkilökohtaisessa elämässäni on tapahtunut vuoden vaihteen jälkeen suuria muutoksia, jotka ovat vaikuttaneet minuun myös ammatillisesti. Vuoden alkupuoliskolla perheeseeni syntyi ihana pieni esikoistyttö, joka järjesti elämäni rutiinit uudelleen. Aika on hujahtanut monen uuden asian opettelemisessa ja toisiimme tutustuessa. Mutta samalla on ollut myös tarve välillä keskittyä työhön liittyviin asioihin.

Lue lisää...

VALMA tulee!

Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentavan koulutuksen alkuun on aikaa reilu kuukausi, eli se käynnistyy 1.8.2015.

Opetushallituksen lähettämän määräyskirjeen (9.4.2015) mukaisesti "Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentavassa koulutuksessa on yhdistetty neljä aiempaa eri kohderyhmille suunnattua valmistavaa, valmentavaa, ohjaavaa ja kuntouttavaa koulutusta. Yhdistämisen tarkoituksena oli muodostaa perusopetuksen ja toisen asteen nivelvaiheeseen toimiva ammatilliseen peruskoulutukseen valmistava yhteinen koulutuskokonaisuus, jossa kuitenkin huomioidaan erilaisten kohderyhmien erityistarpeet. Valmentava koulutus mahdollistaa yksilölliset opintopolut ja joustavoittaa siirtymistä tutkintotavoitteiseen ammatilliseen koulutukseen. Koulutuksen tarkoitus on edistää nivelvaiheen sujuvuutta, lisätä ammatillisen peruskoulutuksen läpäisyä ja näin ollen vastata koulutustakuun tavoitteisiin."

Lue lisää...

Tervetuloa Ouluun 18.4.2015!

Kotitalousopettajien kevätkoulutuspäivät järjestetään kymmenen vuoden tauon jälkeen Oulussa. Halusimme päivät tänne, jotta pohjoissuomalaisuus pääsisi esille ansaitsemallaan tavalla. Ja onhan tässä meidän näkökulmasta se etu, että Pohjois-Suomen opettajilla on vaihteeksi lyhyempi matka koulutuspäiville. Somessa koulutuspäivien järjestäminen Oulussa saikin positiivista palautetta nimenomaan pohjoisessa asuvilta. Erityisen hyvälle tuulelle minut sai erään kotitalousopettajan kommentti Facebookissa: "Kerrankin alle 300 kilometriä koulutuspäiville."

Lue lisää...

30 vuotta samassa työpaikassa – voimavara vai taakka?

Sittenkin yllätyksenä tuli minulle työnantajaltani ilmoitus viime syksynä: 30 vuotta samassa työpaikassa! Olin elänyt töitä tehden vuodesta vuoteen, viikosta viikkoon ja päivästä päivään - omassa viitekehyksessäni: opettajana, äitinä ja vaimona!

Monenlaisia ajatuksia väistämättä heräsi; olenko työnantajalleni ja työyhteisölleni voimavara vai taakka – tarpeellinen vai luuseri?

Lue lisää...

Julkorvstillverkning - Joulumakkaran valmistus

joulumakkaraJulkorvstillverkning
Eleverna i årskurs 8 har under tre veckors tid haft finsk matkultur som tema. Det var därför mycket lämpligt att ta med temat korv och att göra korv från början till slut. Förr i tiden, då många slaktade djur på hösten, tog de till vara tarmar och gjorde korv till julbordet. I industriellt framställd korv används nitrat för att korven ska hålla länge och som bindemedel används ofta fosfat. När eleverna i Karis svenska högstadium fick lärara sig att göra korv användes inga tillsatsämnen. För att korvens färg inte skulle bli black och grå användes livsmedel som rödbetssaft, blåbärskross och svamp. Som bindemedel använde vi kokt potatis. Korvtillverkning är en upplevelse och ett minne för livet: En del elever tyckte att det var lite obehagligt medan andra tyckte det var super intressant!

Joulumakkaran valmistus

Suomalainen ruokakulttuuri on kolmen viikon ajan ollut 8. vuosikurssin oppilaiden teemana.

Lue lisää...