Keijo Mikkonen on Vuoden kotitalousopettaja

KeijoMikkolaKeijo Mikkonen on ensimmäinen miespuolinen kotitalousopettaja, joka valmistui kasvatustieteen maisteriksi ja kotitalousopettajaksi Helsingin yliopistosta vuonna 1991. Uran alkuvaiheessa hän oli Marttaliitossa projektisihteerinä 1988–1991 vastaten kolmivuotisesta nuorisotoiminnan Eväitä reppuun -kehittämisprojektista. Hän teki myös opetustyötä Keskuspuiston yläasteella Vantaalla sekä Käpylän yläasteella Helsingissä. Hänen otteensa oli jo silloin ennakkoluuloton, innovatiivinen ja toisia innostava.

Mikkonen on työssään vuosia huolehtinut elintarvikealasta kiinnostuneita nuoria löytämään alan koulutusta ja työssäoppimisen mahdollisuuksia. Hän tekee yhteistyötä osaavasti ja nuoria kunnioittavasti.

Tällä hetkellä Mikkonen työskentelee projektipäällikkönä Vantaan ammattiopisto Variassa. Hän toimii Varian Oppisopimus- ja työelämäpalvelut -yksikössä ammatillisen koulutuksen kehittäjänä. Lisäksi hän on toiminut Varian Nuorten aikuisten osaamisohjelmassa eli NAO:ssa ja auttanut nuoria löytämään suunnan elämälleen, opintoihin ja työelämään. Vuosina 2015–2016 hän toimi Nuoria osaajia Vantaan työmarkkinoille -hankkeessa. Ruokakulttuurikeskus Ruukku valitsi Mikkosen vuonna 2015 Vantaan Makumestariksi.

Omaa osaamistaan Mikkonen päivittää jatkuvasti. Opetustyönsä ohella Mikkonen on ollut aktiivisesti mukana Helsingin Kotitalousopettajat ry:n tilaisuuksissa usean vuoden ajan. Hän oli liiton Ammatillisen ja aikuiskoulutuksen toimikunnassa ja siellä mukana järjestämässä liiton syysseminaaria syksyllä 2015. Toimikunnassa Mikkonen toi osaamistaan, verkostojaan, asiantuntijuuttaan ja innostuneisuuttaan esille mukavalla tavalla, toiset upeasti huomioon ottaen.

Lisätietoja: Keijo Mikkonen, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., p. 050 312 1755

Anneli Rantamäki, puheenjohtaja, Kotitalousopettajien liitto ry, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., p. 040 510 9045

Painokelpoiset kuvat: Aira Kuvaja, toiminnanjohtaja Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., p. 040 500 8316

Keijo Kalevi Mikkonen, synt. 31.1.1956

Koulutus:

1980 Kokiksi Hyvinkään ammatillisesta kurssikeskuksesta

1991 KTaO:ksi ja Kasvatustieteen maisteriksi Helsingin yliopistosta

1993 Tiedottajaksi, STiL-PT, Helsingin yliopiston Viestinnän laitoksen kurssilta

1999 Näyttötutkintomestariksi Helian Ammatillisesta korkeakoulusta

2001 Elintarvikeviraston Hygieniatestaajaksi

Työhistoria:

1987-1994 Pitäjäruokaprojekti, pitäjä- ja maakuntaruokien valinta sekä perinneruokaviikot maakunnissa

1988-1991 Marttaliitto, kokkikerhojen ohjaajien koulutus itärajaan rajoittuvissa kunnissa

1991-1992 Keskuspuiston yläaste, Vantaa, kotitalousopettajana

1992-1993 Käpylän yläaste, Helsinki, kotitalousopettajana

1994 Suomen keittiömestariyhdistyksen keskusliitto ry, WACS-Suomi-illan järjestäminen Stavangerissa

1995-1996 Myymäen ammattioppilaitos, tuntiopettajan suurtalouskokeille

1996-1998 K-instituutti Oy, kouluttajana myyjille, ruokamestarille ja kauppiaille

1996-2008 K-instituutti Oy, koulutuspäällikkönä myyjille, ruokamestarille ja kauppiaille

2008-2009 Amiedu, kouluttajana erilaissa ruokakoulutuksissa

2009- Vantaan ammattiopisto Varia, oppisopimus- ja työelämäpalvelut, projektipäällikkönä nuorten, aikuisten ja yritysten koulutustarpeisiin liittyvissä hankkeissa

Muuta:

– Kokkikerho-ohjaajien koulutukset Suomen itärajaan rajoittuvissa kunnissa, erityisesti Möhkön kesäleiri

– Suomi-ilta Stavangerissa vuonon rannalla ulkoilmassa 2400 keittiömestarille 80 eri maasta

– Hygieniakoulutusten suunnittelu ja toteutus K-kaupoissa ympäri Suomea

– K-ympäristökauppakoulutusten suunnittelu ja toteutus K-kaupoissa

– K-mestarimyyjäkoulutuksen elintarvike- ja tuore-elintarvikekysymysten laatiminen sekä tuomarointi

– Sinebrychoffin koko henkilöstön koulutusrupeama 2005-2007

– Eri ikäisten kokkien koulutukset perus- ja ammatillisissa oppilaitoksissa

– Elintarvikealan tutkintotilaisuudet suklaan- ja lakritsintekijöille 2009-2014

– Hotelli-, ravintola- ja catering-alan koulutukset eri kulttuureista tulleille

– Nuorten aikuisten osaamisohjelma ammatillisen koulutuksen keskeyttäneille tai ilman oleville

– Hygieniatestit, yhteensä 3340 kpl vuosina 2002-2018